46
Следвайте ни

Скулптор от Карлово създаде ръката на Йоан Кръстител и Иисус

viber icon

Димитър Рашков получи поздравления от потомците на генерал Столетов за новата си изложба от живопис и пластики

 

Майсторът на скулптурата Димитър Рашков подреди в Общинската художествена галерия в Карлово най-новите си произведения - живопис и скулптура. Творбите му показаха, че продължава да следва своите естетически и житейски възгледи и да ги представя с нови образи и неочаквани сюжети.

Карлово е голямата сцена на творбите му. Изложбите му обичайно водят в града най-изтъкнатите български изкуствоведи и художници, хора, свързани с изкуството, ценители и почитатели на неговото творчество.

Тази негова изложба също превърна за два часа Карлово в столица на изкуството. Да поздравят Маестрото в родния му град дойдоха изтъкнатият изкуствовед и културолог проф. Иван Маразов, художниците проф. Ивайло Мирчев, Владимир Пенев, Климент Анастасов, издателят Иван Гранитски и още десетки приятели и почитатели. Скулпторът получи специални поздравления и от потомците на ген. Николай Столетов - командира на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война. Зинаида Столетова като представител на голямата фамилия от руския град Владимир, който обяви Димитър Рашков за почетен професор, написа във Фейсбук: „Най-добри отзиви за вашата изложба. За посетителите е удоволствие да съзерцават вашите творби. Поздравления, скъпи Димитър!“.

В залата са подредени над 30 живописни платна, създадени през тази година. Пейзажите от любими гледки в Балкана, Карлово и морето, погледът към новите за Маестрото места и обичани кътчета в Испания и Италия са в основата на експозицията.

Красотата  и силата на природата са вдъхновението за цялото творчество на Димитър Рашков. Независимо дали извайва герои от старогръцката митология като Леда и Лебеда, или разкрива гледка към стара къща в Балкана - поривът за живот в неговите творби е силен и заразителен, признават познавачите на неговите произведения. Няма начин цветовете да не са ярки и завладяващи, а почеркът с четката да не е свободен и силен - това е емоцията, която Рашков носи и споделя с публиката.

В експозицията са няколко картини от Свежен, красивото средногорско село, където тази година Димитър Рашков със свои приятели - художниците Димитър Чолаков и Ивайло Мирчев, рисува на пленер. На място са рисувани още пейзажите от Стара планина, от село Дълбок дол в сърцето на Балкана, където живее и работи колегата му Веско Велев, картини от морето край Бургас.

Обичам да пътувам, а също и да рисувам, докато съм  на път, споделя Рашков. Спират го чудните гледки и той вади статива и палитрата.

Интересува ме природата, животът на дървото във всички негови състояния и сезони, разказва той. Вълнува ме морето и в ранна утрин, и в късна привечер, когато цветовете са тъмни и приглушени, казва художникът и допълва, че за него градският пейзаж не е толкова интересен, макар да може да извлече идея и от късчето, което вижда между две сгради.

Любопитството към природата е в основата и на скулптурните творби на Маестро Димитър Рашков. Понякога дори вземам директно материал от нея, признава той. Ето, тези пластики например. Докато ходех по планинските пътеки, харесах няколко пръчици - малки клончета, паднали от дървото, и направо ги отлях в бронз. Пътьом видях и змия, трябваше да я изплаша да се махне от пътеката, защото в същата посока вървеше малка група, в която имаше и дете. Пръчиците и змията създадоха във въображението и ръцете ми интересен сюжет, който напомня библейска сцена, обяснява той.

В няколко свои малки скулптури Димитър Рашков интерпретира темата за ръката - ръката на Йоан Кръстител с водата в шепата му, докато извършва покръстването, ръката на Иисус, прикована с голям и будещ пронизваща болка гвоздей, ръката с броеницата, отброяваща дните и годините в човешкия живот.

В изложбата са включени и няколко бронзови фигури с любимата тема на скулптора - еротиката, едно намигване към публиката, което да напомни за радостта от любовта и живота.

Балканът - дом и вдъхновение

За Рашков родното Карлово и Балканът са неговия дом, неизчерпаемото му вдъхновение - той става сутрин в 4 часа и започва да работи. Два-три часа по-късно е неизменната му разходка из планинските пътеки в Стара планина над града. После продължава да работи почти през целия ден - рисува и вае както диша - с неподражаема лекота.

Но погледът ми не е единствено в платното и восъка, с който извайвам фигурите, признава той. Не се притеснява да събира чували с отпадъци от пътеките в Балкана и смята, че така възпитава хората да пазят природата. Но не се притеснява и да порицае някого с думи за купчината боклук, оставил в чистата планина. Нито пък да реагира остро, ако нещо в градоустройството не е на висотата на изискванията му. И винаги се оказва прав.

Замисля да покаже по някакъв начин събрани на едно място картини и снимки на Старо Карлово, съпоставени с днешната действителност, да сравни изчезналите сгради и улици със съвременния облик.

Първо в Карлово, после по света

Димитър Рашков реди обичайно новите си творби винаги най-напред в Карлово и винаги в началото на ноември - две-три седмици преди рождения си ден, 30 ноември. Така прави своеобразен отчет пред себе си и пред съгражданите си. От тук малките бронзови фигури,  изваяни с невероятен талант, както и картините, тръгват към големите галерии. Но това е мястото, откъдето започва равносметката за изминатия път.

Пазя доста свои ученически и студентски работи - предимно картини и рисунки и много малко скулптури, споделя Рашков. Имам намерение да ги подредя в някакъв ред през годините и да ги представя пред публика. Това ще е интересно и за мен,  и за публиката - пътят, по който вървя, смята той.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?