Следвайте ни

Скандал в Сопот: Шефове блажат с тлъсти бонуси, спортната зала тъне в разруха

viber icon

Премиерът Бойко Борисов наредил на бившия министър на икономиката Емил Караниколов спортната база да бъде прехвърлена на общината, но това така и не се случи

Подбалканът губи още една безценна придобивка от миналото - емблематичната спортна зала в Сопот си отива. Тя вече е в руини и трудно може да бъде възстановена. Нехайството на собственика ВМЗ ЕАД предизвиква масово недоволство сред спортната общественост в региона и обикновените хора. Наскоро в социалните мрежи бяха публикувани снимки на залата отвътре, които показват мизерията. 

„Икона за значка! Някой трябва да бъде подведен под отговорност и това е ВМЗ“, пише в коментар под снимките Теодор Чолев в групата Karlovo във ФБ. „С бездействието си всички сме съучастници в случващото се", добавя Светослав Димов.

Хората припомнят времето, когато залата бе пълна с живот. Хиляди хора от Подбалкана са спортували в нея и съседния плувен комплекс. Тя бе сред любимите бази за подготовка на славната чета на Иван Абаджиев. Тук на подготовка са идвали щангисти от десетки държави. В най-силните години на сопотския спорт в залата се провеждаха

мачове от волейболното първенство при мъжете и баскетболното за жени.

В онези десетилетия Сопот имаше и тимове в елитните групи на двата шампионата, които носеха фланелките на ВМЗ. Тогавашното ръководство на оръжейницата ценеше високо социалната роля на спорта и инвестираше сериозни средства за поддръжка на съоръжението и подпомагаше местните таланти. В резултат залата бе пълна с деца и младежи. 

Днес всичко е различно. Макар от ръководството на ВМЗ да се хвалят с възстановяване на производството и стабилни финансови резултати, които позволяват на шефовете на директорския борд да си делят сериозни бонуси, ценният актив е оставен на произвола на съдбата. Сградата очевидно е опасна, макар досега община Сопот да не е давала предписание на собственика да се грижи за нея като добър стопанин и да я ремонтира, както предвижда законът. Според ръководството на ВМЗ тя не е опасна за хората, защото се охранява физически и технически. Междувременно от Районната здравна инспекция - Пловдив издадоха преди време предписание сградата на бъде затворена и там да не се провежда дейност, тъй като не отговаря на хигиенните и здравни изисквания.

Дали спортната зала ще се възстановява, или ще се продава,

е решение на собственика. Принципал на ВМЗ е Министерството на икономиката. Според сегашното ръководство възстановяването на съоръжението във функционално състояние, в съответствие с действащите норми, изисква време и изключителен финансов ресурс. "Решението за използване на Спортната зала следва да се съобрази с приоритетите на дружеството, на база стриктен икономически анализ“, заяви изпълнителният директор инж. Иван Гецов. Той уточни, че спортните обекти са строени преди 50 години и е нормално да се амортизират. 

На въпроса какви са намеренията на ръководството на ВМЗ относно спортната зала и целия комплекс изпълнителният директор отговаря: "Съдбата на спортните съоръжения, собственост на ВМЗ, не трябва да бъде използвана за користни, политически и лични цели. Бъдещето на базата изисква обстойно обмислено, мотивирано и съобразено с настоящите условия решение“. Гецов припомни, че ВМЗ и сега заделя значителни средства за подпомагане на спорта в Сопот и региона.

За да спаси спортната зала от разруха и да я върне на гражданите за ползване, кметът на община Сопот Деян Дойнов преди година се обърнал лично към премиера Бойко Борисов. Според участници в срещата, Борисов извикал от заседание ресорния министър на икономиката Емил Караниколов и му разпоредил спортният комплекс, включващ и залата, собственост на ВМЗ, да бъде прехвърлен на община Сопот. Само три дни по-късно обаче станало ясно, че това няма да се случи и имотът си остава на ВМЗ. От община Сопот не искат да коментират казуса, за да не го превръщат в ябълка на раздора в отношенията между местната власт и най-големия оръжеен завод на Балканите.

Пари има, но за премии на шефовете 

Преди броени дни бяха публикувани финансовите отчети на ВМЗ. Те показват, че оръжейницата е във възход и отчита повишаване на приходите и печалбите си.

През първата половина на годината приходите надхвърлят 100 млн. лева, а печалбата бележи ръст с 8%.

Оперативните разходи на компанията намаляват, в резултат на което нетната печалба се увеличава с почти 30% спрямо същия период на миналата година. До края на годината ВМЗ очаква договори и поръчки за приблизително 110 млн. лв.

 

От трите основни предприятия в отбранителната индустрия сопотският завод е и най-големият работодател, макар че заетите намаляват тази година до около 3770 души. ВМЗ е във възход от 2015 година, откогато обаче разрухата тегне над спортната база в Сопот. Това не пречи в края на годината Съветът на директорите да си раздава на своите трима членове тлъсти бонуси. Само за 2017 година например те са си поделили 184 000 лева.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сопотненец

Сопотненец

14.08.2020 | 11:36

Докато ГЕРБ е на власт ще продължава да се краде във ВМЗ, а работниците ще работят за по 700-800 дали има и толкова, а иначе бачкат и събота и неделя, та и на три смени, за да има за бонуси на началници и директори...време е тези хора които управляват завода и особено които са гербаджии да бъдат изгонени от там...но дали ще му стиска на някой да го направи...едва ли...

Отговори
4 0
Стоян

Стоян

14.08.2020 | 07:48

Така е с цялата държава и управа... - разруха и тлъсти бонуси за управниците... Някой може ли да напише КОЛОДРУМА от кой се ползва в момента? Къде могат да спортуват децата ? Детските и фитнес площадки се изпочупиха - на Бунарджика , почти няма здрав уред и никой нищо не подновява... Тотев се махна, загърбил спорта и всичко останало , но Здравко - бившия спортист , защо бездейства?

Отговори
7 0
Коло Друмов

Коло Друмов

14.08.2020 | 07:53

Първо трябва да попитат твоя любимец Тотев, къде са 50мил откраднати от Колодрума и тогава да се разбере защо тази зала е с най скъпата седалка в света! Няма такива крадци!

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?