Щурецът Кирил Маричков разходи тв водеща из Калофер

Кирил Маричков показа на телевизионната водеща Мира Добрева родния град на своя дядо Калофер. Музикантът бе гост в неделното издание на “Денят отблизо с Мира” точно на 2 юни. Но вместо той да отиде в студиото, Маричков доведе журналистката в града на дядо си.


Той є показа мостовете на Тунджа, музея  “Христо Ботев”, възстановената къща на даскал Ботьо Петков в двора на музея. Двамата дълго се задържаха над витрините в експозиционната зала на музея, където четоха откъси от писмо на Ботев до Георги Странски, един от най-близките съратници поета-революционер и деец на Съединението, чийто потомък се оказа самият музикант.


Вкъщи се пази копие на това писмо, сподели пред зрителите Кирил Маричков. Това е почеркът на Ботев, винаги много се вълнувам, когато стане дума за моя род и за тези реликви, каза той просълзен.


Четирима мъже от рода по бащина линия носят името Кирил Маричков, сподели музикантът. Първият е архитект Киро Маричков от Калофер. Той има изключителни заслуги за извайване на облика на София в началото на 20 век. Архитект Киро Маричков, родом от града на Ботев, е проектирал прекрасната сграда на ул.  “Оборище”, в която сега се помещава френското посолство, сградата на гръцкото посолство на улица “Сан Стефано”, великолепната сграда с ажурна фасада на ъгъла на улиците “Съборна" и  “Леге" - бившия хотел “Империал", клиниката на д-р Борис Тричков на ъгъла на бул. “Дондуков" и “Васил Левски”, сега застрахователно дружество “Алианц".


Вторият Кирил Маричков е бащата на музиканта, който е бил посланик във Ватикана в началото на 90-те години на миналия век, третият - самият щурец, четвъртият е неговият син.


Имахме много хубава стара къща в Калофер, за съжаление тя се разруши, сподели още музикантът, докато водеше Мира по калоферските улици.


Действително къщата на стария Киро Маричков бе една от най-красивите в Калофер, беше му наследство от неговия баща, но преди три години рухна, потвърди кметът на града Румен Стоянов. Маричкови обаче все още пазят двора от техния дядо. Мястото е стратегическо, но много запуснато. Съжалявам, че не успях да се видя с музиканта и Мира Добрева, но покрай подготовката на 2 юни сме се разминали, каза още Румен Стоянов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?