Следвайте ни

Шокиращо: „Погребаха“ жив Асан Зинката с ELFATIHA на бял мрамор

viber icon

Необичайна смъртна заплаха получи 67-годишният Асан Зинел от Розино, известен с прякора Зинката. Той видял надгробна плоча с неговото име, поставена на една от чешмите в селото. Върху белия мрамор с черни букви били изписани името, прякора му, датата на раждане и дата на смъртта.

Мъжът попаднал на шокираща гледка сутринта на 8 август. На плочата било написано, че е починал предишния ден – на 7 август. Имало  и надпис на  турски език - ELFATIHA, което означавало, че му е прочетена заупокойна молитва.

От онзи ден Асан и жена му са в шок от изненадващата закана за смърт. Съсипани сме, разказа пред кореспондента на „Марица“ Асан Зинел. Денем ходим като замаяни, нощем не можем да мигнем, разказа той.

Асан и жена му имат крава, юница и теле. Всяка сутрин той ходи до чешмата край гробищата, която е близо до дома му, да налее вода за добитъка. На 8 август към 7 часа сутринта тръгнал по обичайния път. Един съсед стоеше до чешмата и ми каза: „Бай Асане, виж, направили са ти камък и са го оставили тук“, разказва Асан.  Над чучура на чешмата стоеше  надгробна плоча с моите имена и прякора ми. Плочата е от бял мрамор, с  размери 31 х 44.5 см, дебела е 3 см. Буквите са черни. Гледах и не вярвах на очите си, разказа още стресираният  мъж.

Той информирал кмета на Розино, а след няколко  дни  като се посъвзел, на 12 август, отишъл при своя съседка  и от нейния телефон  позвънили на тел. 112. От там го свързали с дежурния в Районното управление на полицията в Карлово. Отговорили му, че ще го посетят в дома му,  но отложили идването за следващия ден. Досега обаче никой не е ходил в дома на Асан. На 17 август той подал жалба в Районна прокуратура – Карлово, а днес потърси кореспондента на „Марица“, за да разкаже ужасяващия случай.

Възприемам това като заплаха за убийство, споделя Асан. Той категорично отказва да обсъжда предположения кой може да му е направил надгробна плоча приживе. Може да съм се скарал през живота си с някого, може и крива дума да съм си казал. Но да го посоча и да кажа, че  еди кой си човек  ми е направил надгробния камък и ми е прочел  надгробната молитва – не мога. Ами ако не е този, когото посочвам,  разсъждава  Асан. Полицията и прокуратурата да разследват и да стане ясно който го е направил, смята той.

Асан и жена му  са пенсионери, имат син  и дъщеря. Децата им са женени и имат свои семейства и също живеят в Розино. Почти целият трудов стаж на Зинката минал в Горското стопанство. По професия е монтьор,  поправял и поддържал резачките на стопанството. В някои сезони работил и като дървосекач. Откакто се пенсионирал по болест преди 20-тина години гледа животни, за да си помага на домакинството. В Горското усвоил  и друг занаят – той е майстор дърводелец  и хората от селото и района го търсят за такива услуги.

Случката с надгробната плоча уплаши Асан и жена му.  Ако съм обидил някой или пък някой има някакви претенции към мен – нека се срещнем очи в очи и да ми каже, нека се оплаче от мен. Но да ме погребат жив – това е страшно нещо, нечувано, казва Асан.

Районна прокуратура – Карлово започна проверка по случая, стана ясно днес. Вече е възложено на Районно управление на полицията – Карлово да бъде посетен в  дома му Асан Зинел и му бъдат взети обяснения, както и да да бъдат установени други лица, които са били свидетели на случая и са видели плочата.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?