Следвайте ни

Шевици грейват по дуварите на Климент

Новата премяна на селото е по проект на кметството, финансиран от Министерство на културата

viber icon

Карловското село Климент става най-красивата приказка в Средногорието. По старите дувари на главната улица вече грейват пъстри народни шевици и мотиви от българска бродерия, изрисувани от доброволци от селото. Първи заедно с местните младежи да доукрасят се захвана кметът Мано Манов. Новата премяна на Климент е по проект на кметството, финансиран от Министерство на културата.

„Фолклорна палитра от климентски традиции“ е проект за творчески срещи на местните хора, гостите на селото и туристите, които очакваме, с културния живот на селото, каза Мано Манов.

Шевиците по дуварите са само част от мащабен проект за атракции, представящи живота на село отпреди 100 години, обясни кметът. В Климент вече се изгражда  изложба на открито. Тя се състои от тематични пана, изобразяващи сцени от живота на климентци отпреди сто години. Там са цветните изображения на селски труженици, които отглеждат крава, берат рози, на местен кукер с пъстрия костюм, на коледар и  занаятчия, на певиците на селото. Паната дават възможност туристът да „влезе“ в техните образи, за да  се снима с някои от тях и да се превърне в един от героите на село.

 Амбицията на кмета и жителите на селото е  да превърнат част от главната  улица в ново културно пространство, одухотворено с тематични арт инсталации.  Част от това са и художественото изрисуване на шевици, бродерии и гайтанджийски плетива върху местни табанлии каруци и стари дувари по главната улица.

По този начин ще изразим силата на фолклорната традиция, родовата памет и обредност, които жителите ни успяват да съхранят и предават напред от векове, казва Мано Манов.

В голяма метална книга, поставена в началото на изложбата, ще опишем на български и английски език културния календар на Климент.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?