49

Сдруженията на собственците поемат изцяло санирането на сградите си

Дейността ще се финансира от Плана за устойчивост и развитие, общините отпадат от процедурите

Започва нов етап на саниране на многофамилни жилищни сгради, той обаче стартира с много изменения в процедурите. Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради  вече ще поемат техническото обследване и всички останали процедури за саниране. Промените идват с новия начин на финансиране на тази дейност според Плана за устойчвисот и развитие. Във връзка с това кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов инициира и проведе среща със Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради.

От старта на Националната програма за енергийна ефективност, започнала през 2015 година, чрез Българската банка за развитие, община Карлово санира общо 26 многофамилни сгради, припомни д-р Кабаиванов. В предстоящия етап условията са различни - средствата ще бъдат предоставени от Плана за възстановяване и устойчивост, общинските администрации са изключени от процедурите, а ангажиментите са прехвърлени изцяло към Сдруженията на собствениците, каза още кметът. Той заяви, че в специално обособена секция на официалната интернет страница на община Карлово www.karlovo.bg ще бъде своевременно публикувана всяка актуална информация по темата.

Според въведените промени, учредените сдружения, депозирани в ББР, вече няма да получават предимство за саниране, обясни Мирослава Костова – главен експерт в отдел „Строителство, мрежи, съоръжения на техническата инфраструктура. След като Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи методиката и критериите за кандидатстване, сдруженията ще подават документите директно в МРРБ. Техническото обследване, техническите паспорти и обследването по енергийна ефективност на сградите ще се поемат от Сдруженията на собствениците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
план за УНИЩожение

план за УНИЩожение

30.06.2022 | 17:52

ето ви го задлъжнявате още преди да са ИЗТОЧИЛИ милиярдите

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?