71

Съветниците в Сопот решиха за санирането, но гражданите останаха извън залата

Десетки граждани на Сопот не можаха да наблюдават тази вечер работата на постоянните комисии към Общинския съвет и да вземат участие в обсъжданията, въпреки че бяха призовани към това от кмета на общината Деян Дойнов. Едва двадесетина успяха на влязат в залата за заседания, а поне две трети от дошлите останаха във фоайето и пред входа.

Това се случи поради отказа на председателя на Общинския съвет Нели Пенева да насрочи заседанието на постоянните комисии за санирането във фоайето на читалище „Иван Вазов“ , където има отлични условия както за работа, така и за присъствие на гражданите. 

„Не разбирам защо това заседание не се проведе във фоайето на читалището и защо не се осигурят условия ние да наблюдаваме работата на съветниците, коментира пред „Марица“ Генади Моллов. Той припомни, че гражданите избират съветниците. „А в случая със санирането искахме да чуем, да се уверим, че това, което се говори ще стане. Всеки се интересува, защото това е голяма придобивка“, каза още Генади Моллов.

Георги Георгиев пък не успя да зададе въпрос относно готовността на сдруженията на етажната собственост и дали парите, които общината им предоставя като заемообразно средство, ще бъдат достатъчни за регистрираните сдружения, както и какъв е шансът за саниране на сградите на сдруженията, които все още са в процес на регистрация.

Седмица по-рано Дойнов покани гражданите да обсъдят готовността на общината и на сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради. Тогава кметът обяви, че общината е готова да предостави още 300 000 лева заемообразно, за да може в санирането да се включат около 30 жилищни блока, вместо 15, както предварително бе предвидено според Националния план за възстановяване и устойчивост.

На заседанието на постоянните комисии към Общинския съвет тази вечер кметът Деян Дойнов предложи увеличение на сумата, която да се предостави заемообразно на гражданите от 300 000 на 600 000 лева. Съветниците приеха това предложение и до няколко дни Дойнов ще внесе предложението на сесия.

Интересът към санирането на многофамилните жилищни сгради от страна на гражданите е голям, отчете на заседанието Дойнов. Той допълни, че това се дължи и на работата на общината, която съдейства за регистрирането на сдруженията на собствениците. Техният брой вече е 32 като 27 имат и Булстат. 

Заместник-кметът Николай Новаков посочи и съдействието на администрацията за осигуряване на одитори за енергийното обследване на сградите. Той припомни, че при 105 многофамилни жилищни сгради в Сопот шансът на този етап да бъдат санирани 30-32 блока  е много голям и ако това се случи ще подобри живота на стотици семейства.

Веднага след гласуването на предложението обсъждането на тази точка от дневния ред бе прекратено без гражданите да имат думата, а повечето останаха извън залата и не разбраха какво става. Това стана повод острата словесна схватка между заместник-кметът Николай Новаков, който защитаваше правото на гражданите да участват в обсъждането, и председателят на Общинския съвет Нели Пенева, продължи и след заседанието.

Снимки: Цветана Георгиева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?