71

Съветниците в Сопот останаха без заплати

И кметът Деян Дойнов намали месечното си възнаграждение на 1700 лева заради изчерпания бюджет

 

Общинският съвет в Сопот изчерпа бюджета си за заплати три месеца преди края на календарната година. За октомври, ноември и декември съветниците остават без възнаграждения. Председателката на старейшините Нели Пенева вече е подготвила изпълнителна заповед към община Сопот, с която си иска парите. В малката община под Балкана назрява скандал по повод заплатите на съветниците. 

Размерът на заплатите на общинските съветници в Сопот стана повод кметът Деян Дойнов да поиска местният парламент да намали неговото възнаграждение, което е базово за формиране на заплатите на старейшините.  Дойнов предлага заплатата му да е 1700 лева.

17-членният Общински съвет разполага с бюджет от 300 000 лева за своята дейност,  сумата се разпределя за възнаграждения. Съветниците са си гласували заплати, които са 70 на сто от средната на администрацията, председателката на Общинския съвет получава 90 процентна от кметската заплата.

Това е най-високата ставка на възнаграждения на общинските съветници в Пловдивска област, а вероятно и в страната, заяви на пресконференция по този повод заместник-кметът на Сопот Николай Новаков. В другите общини процентът спрямо средната заплата на администрацията за общинските съветници е по-нисък, уточни той. Освен това според Новаков на тези възнаграждения се начислява и сума за прослужено време и процент за участие в работата на местния парламент.  

Така например Станислав Стоенчев, който е и зам.-председател на ОбС-Сопот, получава 1077.13 лв. Другият зам.-председател Анелия Бочева получава далеч по-малка заплата, коментира Новаков. Съветниците Марин Бодуров и Пепа Попова също взимат доста големи заплати над 900 лева. Бодуров е член на постоянната комисия за конфликт на интереси, тя не е заседавала нито веднъж. Д-р Попова няма нито едно изказване от трибуната, посочи зам.-кметът.

По думите му начинът на разпределяне за заплатите в Сопотския парламент е директна политическа корупция и облагодетелстване. 

Новаков сравни заплатите на общинските съветници с тези на служителите в общинската администрация, в която работят 41 човека, които работят пет дни в седмицата по осем часа. От тях 17 получават по-малко от общинските съветници. 

Заместник-кметът заяви още, че  предложението за намаляване на заплатата на кмета е от 1 декември тази година. То включва и намаляване на заплатите на общинските съветници - да  получават 10% от работната заплатата на администрацията в общината. Морално би било възнаграждението на председателя на Общинския съвет да бъде 50 процента от заплатата на кмета, коментира Николай Новаков.

Докладната записка с предложението на кмета е изготвена и ще бъде внесена за обсъждане в Общинския съвет.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 10:29

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?