49

Съветниците в Сопот обсъждат санирането, кметът призова гражданите да се включат

Кметът на Сопот Деян Дойнов отправи призив към сдруженията на собствениците на многофамилни сгради в общината да присъстват на заседанието на постоянните комисии към Общинския съвет, което ще се проведе утре, понеделник, 6 март, от 17.30 часа в зала „Хаджи Гьока Павлов“.

На това заседание съветниците ще обсъждат възможността Общинският съвет да предостави заемообразно средства на сдруженията на собствениците на многофамилни сгради. Намерението на Дойнов е по този начин да  подпомогне собствениците в кандидатстването им за саниране на сградите. Тази възможност се предоставя по процедурата за подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния фонд, която дава Националният план за възстановяване  и устойчивост.

Както „Марица“ писа, преди седмица, на 28 февруари, кметът на община Сопот Деян Дойнов и екипът му се срещнаха с представителите на сдруженията. На събранието се формира общото мнение заемообразната сума от 300 000 лева, която общината ще предостави гражданите за изготвяне на технически паспорти на сградите, да бъде завишена на 600 000 лв. Това ще даде възможност да се изготвят технически паспорти на 30, вместо на 15 многофамилни жилищни сгради и общината да кандидатства за тяхното саниране.

Предложението на кмета на общината бе прието с радост и единодушно от присъстващите над 100 жители на Сопот. Прието бе и предложението докладната записка на кмета, която той ще внесе в Общинския съвет, да бъде разглеждана в по-голяма зала с цел присъствие на повече граждани.

Въпреки това председателят на Общинския съвет Нели Пенева е насрочила заседанието на постоянните комисии отново в зала „Хаджи Гьока Павлов“, където възможността да присъстват граждани и силно ограничена, алармира с свой призив към към гражданите кметът на Сопот. Въпреки  вчера Деян Дойнов  покани съгражданите си за активно участие в заседанието.

Това не е първият случай, в който кметът на Сопот и неговия екип са на различно мнение с председателя на Общинския съвет Нели Пенева относно мястото, на което да се провеждат заседанията на постоянните комисии и Общинския съвет и присъствието на гражданите в тези форуми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?