Следвайте ни

Със заем от 3 млн. обновяват изцяло  старата „Момина баня“ в Хисаря

viber icon

В Хисаря възраждат за нов живот старата „Момина баня“. Най-известната минерална баня в града ще бъде преустроена в модерен балнеологичен и рехабилитационен център. Това е част от решението за общинския бюджет на курортната община. За да реализира този мащабен проект общината ще тегли заем от фонд ФЛАГ ЕАД, той ще е в размер на 3 милиона лева. 

С гласуването на бюджета за 2021 г. на практика съветниците одобриха намерението на администрацията да вдъхне нов живот на емблематичната баня. На втория етаж ще бъдат изградени помещения за балнео процедури, масажи и релакс. А двете отделения с басейни – мъжко и женско ще бъдат ремонтирани. Изцяло обновено ще бъде и крилото „Царска баня“.

„Момина баня“ е постройка, която включва няколко строителни периода. В нея е запазен  вграден посветителски надпис от времето на римските съимператори Лициний баща и Масимилиан Галерий. Запазена е и така наречената турска баня, както и крило от 30-те години, известно като Царска баня.

Общината иска да запази „Момина баня“ и като придобивка за жителите и гостите на Хисаря, и в същото време да направи реконкструктивни и ремонтни дейности, за да я осъвремени, коментира кметът инж. Пенка Ганева. 

През последните години в „Момина баня“ работи само едното отделение с басейн, като през ден е за мъже, през ден за жени. Има и отделение с вани. Сега цената на билета е 3.50 лв. Обектът обаче е нерентабилен, затова общината търси възможност да го осъвремени и той да отговаря на днешните потребности на жителите и на гостите и почиващите, които отсядат в частните квартири и къщите за гости.

 

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?