1553

Само в "Марица": Доброволецът Никола с разтърсващ разказ за кошмара в Карловско 

Никола Дойчев е доброволец от доброволно формирование "Аварийно спасяване Пловдив". Години наред младият студент е посветил времето си в името на доброто и в помощ на хората. Опитът му за крехките години е изключително голям. Той заедно с около 40 души от формированието отдават време и сърце, за да помогнат на живеещите в бедстващите карловски села да преодолеят по-бързо кошмара. "Марица" разговаря с Никола за това как изглежда бедствието през неговите очи.  Самият той е на терен в Каравелово.

"Около 40 души от "Аварийно спасяване Пловдив" сме на терен. Първо се разпределихме по адреси, където положението е най-зле и започнахме работа по най-бързия начин. Занимавахме се главно с отводняване. Направихме си импровизиран медицински пункт в кметството, който да действа при нужда", обясни Никола. 

Относно организацията, която той и останалите от формированието са заварили на терен, доброволецът каза, че вече е имало такава. "Тя никога няма как да е перфектна, защото все пак е в условията на бедствена ситуация. Винаги изникват някакви нови неща, налага се често да импровизираш. Не знаеш какви изненади можеш да очакваш. Важното е, че всеки правеше нещо полезно и не е останал без работа", коментира Никола. 

По думите му, ужасът на място е голям. "На много бедствия съм ходил, но подобно нещо отдавна не бях виждал. Налагаше се на няколко пъти да слизам на терен долу, където е най засегнатата зона в село Каравелово, за да оказваме медицинска помощ.

Това, което ми направи впечатление е, че хората пренебрегват здравето си в момент на бедствие, което е нормално. Но за мен е недопустимо при такъв кошмар за местните, на място да липсват психолози, които да разговарят с тях. Те дойдоха на 12-ия ден от бедствието", каза още младият доброволец. И даде пример от първо лице: 

"Имахме ситуация с човек, който не е добре психически. Не е ясно дали психическото му състояние е в резултат на случилото се или не. Но той беше с много тежка инфекция на долния крайник. Отново не е ясно дали е получена в резултат на бедствието. Този човек трябваше да бъде извозен в болница с хирургично отделение. Така и стана.

Но мъжът е бил в това състояние 10 дни. Съседи не са успели да го убедят, с него не беше разговарял психолог, който има професионалните умения да направи нужното и той да постъпи в болница. Наложи се аз и моя колежка да слезем при него и да го убедим да постъпи за лечение. Беше адски трудно, защото той е трудноподвижен, а и беше в най-засегнатите части на селото. Пак благодарение на нашето формирование, специални джипове и амфибии разчистиха терена и го изкарахме. И в момента се лекува в болница", разказа Никола пред "Марица". 

Той сподели и още една сърцераздирателна случка от първо лице. 

"Видяхме един човек, на когото къщата му буквално беше на нула. Заварихме го с голи ръце да рови около едно дърво. Само то беше останало наоколо. Мъжът извади корена, погледна ме и каза през сълзи: "Само това ми остана. Знаеш ли колко хубав този нар и какви плодове даваше? Ще си го посея пак!", разказа още Никола. 

Той е останал впечатлен от количеството дарения от цялата страна, но призова да се изпращат готови за консумация храни, а не такива, за чието приготвяне ще е нужна вода и електрически уреди. 

"Хората няма къде да си ги сготвят. Дори и да има къде да се сготви, рискът от инфекция е страшно голям. Под всичката тази кал има много умрели животни. Доколкото знам липсват над 100 пилета, 4-5 крави, много кучета и котки. Не знаеш какво ще излезе отдолу. Направиха се пръскания на място, но рискът от зараза все още го има", посочи Никола Дойчев. 

Доброволецът каза, че формированието ще стои на терен, докато има нужда от неговата помощ. 

"Отворили сме дарителска сметка, помагаме и няма да спрем. Има много много работа. Природата е изцяло осакатена, защото се опитваме да разтегнем природните закони според собствените си егоистични желания. Резултатът е налице. Не осъзнаваме, че не сме безсмъртни и че природата е вечна. Тръгваме смело срещу нея, което е много лошо", коментира Дойчев. 

"Ужасът наистина е много голям и не може да се опише с прости думи. Който не го види с очите си и не го почувства на място, не може да си представи за какво става въпрос", обобщи той моментната ситуация в епицентъра на бедствието. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?