49
Следвайте ни

Събарят старата гимназия в Брезово, ще строят Център за биоикономика

viber icon

В Брезово започна събарянето на опасни сгради, дейността се извършва  по решение на Общинския съвет, за нея са уведомени Районна прокуратура – Пловдив и  жителите на града. Решението за събарянето на постройките обаче предизвика остра реакция от страна на проф. Иван Панчев, роден и учил в Брезово, завършил гимназия в града. На мястото на порутените сгради, които са върху три парцела, ще бъдат изградени нови обекти. На единия терен ще бъде разположен Консултативен център за биоикономика, на друг - сграда за екип на Бърза помощ, третият терен е отреден за паркинг, обясни пред „Марица“ кметът на общината Христо Енков.

„Зная, че моят протест е глас в пустинята на нашето съвременно безхаберие, но го правя, за да знаят потомците, които ще живеят в Брезово, че е имало и протест срещу събарянето на сградата“, заяви проф. Панчев. Самият той учил в тази сграда до 11 клас. А неговият баща е бил кмет на Брезово и положил усилия за разширяване на двора на училището, което е било в сградата, която сега се събаря. Дядото на проф. Панчев направил ценно дарение от десет кубика камъни, добити лично от него, за да бъде построена  ограда на училището.

Обявената за събаряне сграда е бившата гимназия на Брезово, коментира още пред „Марица“ проф. Панчев . Тя е  построена през двадесетте години на миналия век с цената на доброволния труд на стотици брезовци. В нея са учили хиляди ученици от Брезово, селата на общината, а и от по-далечни краища на страната, когато бяха разкрити климатични паралелки за обучение в нея на боледуващи от ревматизъм ученици, припомня проф. Панчев. 

След построяването на новата сграда на гимназията през осемдесетте години, старата гимназия,  въпреки своята великолепна архитектура, беше оставена да се руши. Напразни бяха усилията на покойния проф. Атанас Атанасов от ПУ да се предостави сградата за ползване от БАН. Неуспешни, поради неразбиране и липса на подкрепа, бяха и други опити да се използва сградата. Няколкото  години, когато е предоставена за казарма  забавят рушенето на сградата, но след закриване на военното поделение престават грижите за сградата. 

В годините на управлението на кмета Пулевски, ураганен вятър отнесъл  част от керемидите на покрива и това ускорява процеса на рушене на сградата, примпомя проф. Панчев.  Вълчо  Кохчиев от Брезово и негов приятел са предлагали на кмета Пулевски срещу минимално заплащане да ремонтират покрива. Той обаче отказал. Смятам, че поредицата кметски управления не са направили достатъчно усилия тази историческа за Брезово сграда да бъде запазена и използвана. Върхът на тази обреченост от безхаберие е започналото събаряне на сградата на гимназията на Брезово. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?