Следвайте ни

С военен ритуал в Сопот почетоха 161 години от рождението на ген. Георги Вазов

viber icon

Годишнината от рождението на ген. Георги Вазов бе отбелязана с тържествен военен ритуал. Заради противоепидемичните мерки събитието не беше обявено публично. Кметът на общината Деян Дойнов и официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на героя от Одрин. 

Всички знаем за военните успехи на генерал Георги Вазов. Но знаем ли за неговите непримиримост, решителност и прямота? Преди съдбовната 1912 година Георги Вазов става жертва на интриги, в които не е така умел, както във военното дело и резултатът не е в негова полза, припомни в емоционално слово за ген. Георги Вазов кметът на Сопот Деян Дойнов. Ген. Георги Вазов е осъден, опозорен, но не и сломен, не и обезверен или пък безпристрастен към случващото се в и с държавата ни, каза още Дойнов. 

Сурови са думите на ген. Вазов, изписани в страниците на личните му дневници и в писма към негови близки. Безпощаден е езикът му, но критиката му е аргументирана. В „Ключ към победата“ ген. Георги Вазов дава напътствия и правила, които са валидни не само за армията, но спокойно могат да бъдат следвани във всички сфери на нашия живот. И когато говори за волята, той казва: „тя е сложна функция от знанието и вярата. Без познание на нещата и без вяра в успеха, волята се обръща в безволие и безсмислен инат“. 

В моменти на съмнения и страх има какво да научим от ген. Георги Вазов, каза още Дойнов. В моменти на тежки изпитания можем да намерим упование във Вазовия род, в неговите достойни мъже и жени, които са дали много на страната ни, но могат и днес да дадат много на всеки от нас", заяви кметът Деян Дойнов. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?