71

С военен ритуал откриха паметник на загиналите на летище Марино поле СНИМКИ

С военен ритуал на 61-ва Стрямска механизирана бригада в карловското село Марино поле бе открит паметник на загиналите по време на бомбардировките над военното летище и региона от англо-американските самолети през юни 1944 г. точно преди 80 години. Инициативата е на местен комитет начело с общинската съветничка д-р Татяна Пелева, подкрепена от Община Карлово.

Церемонията събра десетки хора –военнослужещи, обществени организации, жители на Марино поле и гости от региона.

Паметникът бе осветен от Негово благоговенство архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.

Домакин на събитието бе кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Да почетат паметта на загиналите през юни 1944 г. дойдоха командирът на 61-ва Стрямска бригада бриг. ген. Маргарит Михайлов, полк. проф. д-р Мануш Христов от Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, началникът на Военното окръжие в Пловдив полк.Стефан Паскалев.

През Втората световна война летище Марино поле, едно двете най-добри военни летища в България по това време, е бомбардирано от англо-американски самолети два пъти. Първото нападение е на 12 юни 1944 г., то е по-голямото и по-разрушителното. Следващото е на 28 юни същата година. При двете бомбардировки загиват 62-ма военнослужещи и цивилни граждани от Марино поле и съседните села. Телата им са погребани в селското гробище, а десетки години по-късно някои от гробовете са напълно заличени, припомни в слово при откриването на паметника д-р Татяна Пелева. Имената им обаче се помнят и знаят, те вече са изписани на паметните плочи, монтирани на бетонния фундамент.

 

В събитието участва Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада, както и деца от вокалната школа „Карловойс“, които изпълниха песни за България.

На монумента бяха положени венци от кмета на Община Карлово,

 от командира на 61-ва Стрямска бригада, от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Десетки граждани положиха цветя.

Снимки: Цветана Георгиева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?