46

С венци и изложба Сопот чества генерал Георги Вазов

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя вчера в Сопот бе отбелязана 163-та годишнина от рождението на генерал Георги Вазов, пълководец от Сръбско-Българската и Балканската война. Проявата бе пред паметниците на генералите Георги и Владимир Вазови. В нея участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и военният духов оркестър.

В слово, посветено на ген. Георги Вазов, кметът на община Сопот Деян Дойнов припомни, че по време на Балканската война през 1912 г. ген. Георги Вазов е началник на Източния сектор при Одрин, ръководи  настъплението на съюзническите войски и превзема  Одрин. Ген. Георги Вазов лично участва в пленяването на Шукри паша.

За военните победи в Балканската война  през 1913 г. ген. Георги Вазов е награден с орден „Св. Александър“ II степен. „Повече от всякога имаме нужда от хора като генерал Георги Вазов – такива, които поставят родината пред всичко и не жалят сили и средства, за да променят съдбата към добро. България има нужда от тяхната решителност, родолюбие, интелект и прозорливост, посочи още Дойнов.

По случай рождената дата на ген. Георги Вазов в къща музей „Иван Вазов“ в Сопот е уреден кът със снимки и книги от и за него. Сред тях са и двете издания на автобиографичната книга "В пустините на Средна Азия".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?