Следвайте ни

С ремонт на площада в Карлово спасяват мозайките на Йоан Левиев

viber icon

В Карлово започва ремонт на централния градски площад. Дейностите ще стартират още тази есен. Проектът ще се реализира по ОП Региони в растеж, основната му цел е площад „20 юли“ да се интегрира с пешеходната зона „Водопад“, с която граничи. Това ще отвори площадното пространство и то ще стане по-комуникативно. 

В хода на ремонтните дейности специално внимание ще бъде отделено на запазване и възстановяване на мозайките, дело на художника Йоан Левиев. Те са създадени при последната мащабна реконструкция на централния площад през 1987 година. От години тези прекрасни произведения  се рушат, а периодично мозаечната структура се запълва с цимент или други материали, които са далече от оригиналното произведение.

Мозайките оформят две зони в центъра на площада – така наречения сух фонтан, украсен с мозайка, която представлява уникален венец от рози. Другата зона е подходът към паметника на Свободата. Мозайката е  своеобразна пътека, също украсена с рози, емблемата на Карлово като столица на маслодайното цвете.

В същото време ще извърши реконструкция на водните съоръжения – фонтанът с розите на Йоан Левиев и каскадата с водните огледала.

През последните те  работят само в празничните дни, тъй като водната система е много енергоемка – 60 kw/h. Проектът включва подмяната с нова система, чиято работна мощност ще достига до 12 kw/h.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?