Следвайте ни

С прасенце по градинарски изкушават в Хисаря

viber icon

Пословични са пиршествата на римските императори, особено на Нерон, Клавдий, Калигула, които продължавали по 12 часа. Но и в Римските терми в Хисаря се отдавали на тези удоволствия. Обикновено пирът преминавал под музикален съпровод, беседи за изкуство и литература. Масите и стените в залите за пиршества били отрупани с венци и цветни гирлянди, които придавали красота и тържественост на мероприятието, а в специални жертвеници горели ароматни треви.

Първо се поднасяли закуските: салати, гъби, пълнени яйца, гъши дроб, късове овчи мозък, маринована риба, охлюви. За най-изискани се считали блюдата от бекаси и щъркелово месо, мозъци от славеи, гребени от петли, езици от фламинго и чучулиги. Богатите римляни обичали много да се гощават с “ла поркета - прасенце по градинарски”. Прасенцето се изчиствало и в корема му се слагали пилета, дроздове, яребици и врабчета. Преди това техните коремчета също се почиствали и напълвали със ситно накълцано месо, наденички, охлюви, както и с пушени глави лук, моркови, стафиди и дори фурми. Слагали се и ароматни билки. После зашивали прасето и го изпичали на фурна. Зачервената кожичка намазвали с мед и след това поливали ястието с гъсто вино. Гощавката завършвала с десерт, в който влизали сладкиши, кремове, бисквити, орехи, фурми и разнообразни плодове.

Изобщо дегустацията на всевъзможни кулинарни чудеса от богатото римско съсловие била издигната в култ. От онова време са останали и много сентенции за удоволствието от храната. Като „In vino veritas, in aqua sanitas” или “Във виното е истината, но във водата е здравето!".

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?