Следвайте ни

С пари от бюджет 2021 в Сопот променят облика на града

Финансовата рамка е 14 355 454 лева, с част от местните приходи ще се ремонтират градския площад, читалището и къща-музей „Иван Вазов“

viber icon

Сопот е първата община в област Пловдив с приет бюджет за 2021 г. Новата финансова рамка на общината бе приета на онлайн заседание на Общинския съвет, проведено вчера. А общественото обсъждане  беше направено публично в последния ден от 2020 г. Последваха дискусии в постоянните комисии.  

Общият размер на приходите в бюджета за 2021 г. е 14 355 454 лева. Той  осигурява възможност на общината да осъществи няколко големи проекта, с които да модернизира облика на града. Средства са разпределени във функция „Почивно дело, култура, религиозни дейности, чийто общ размер е 1 646 175 лева.

Единият голям проект, който ще бъде осъществен е за  ремонт на читалище „Иван Вазов“. За него са предвидени 700 000 лева. В бюджета са заделени средства и  за нова експозиционна зала на къща-музей „Иван Вазов“ за 613 476 лева.

Във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ са предвидени  3 655 602 лева. От тях 1 209 000 лева се разпределят за основен ремонт на площад „Иван Вазов“ – проектът на общината е готов от няколко месеца и макет на новата визия на пощада бе изложена за обсъждане от гражданите.

Общият размер на капиталовите разходи за 2021 година е  5 005 605 лева.

Приходите за държавно делегираните дейности  са  7 123  352 лв., а планираните приходи за местни дейности са 7 232 102 лв. Разпределението на разходите е съответно 7 123 352 лева за държавно делегирани дейности, 6 391 613 лева за местни дейности и 840 489 лева за дофинансиране на държавни дейности с местните приходи.

След поредица от обществени обсъждания с гражданите общината вдигна данък сгради и такса смет,  като размерът им остана в рамките на поносимото без да се превръща в бреме за  семейния бюджет, стана ясно още през юли и август 2020 г.

Балансът между приходите и разходите в бюджета се крепи на събираемостта, затова общинската администрация призовава за изплащане на данъчните задължения в срок, коментира заместник-кметът на общината Николай Новаков. Затруднението на хората заради пандемията има решение, посочи той и  напомни, че хората могат да се възползват от разсрочено изплащане на задълженията, но е необходимо да бъдат активни в комуникацията с данъчните служби. 

2021 година ще бъде икономически тежка, а като добавим към това и политическия шум около предстоящите изборите в годината, може да пропуснем много възможности. Справянето с кризата изисква дисциплина и мисъл, поясни г-н Новаков и допълни, че е доволен от приемането на бюджета в такъв срок, защото ритмичното следване на процедурите дава възможност за извършване на реална работа. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай