49
Следвайте ни

С народни носии и дарения спасяват старото училище в Свежен

viber icon

Жители на Свежен спасяват закритото училище в селото с голям благотворителен събор. Целта е по време на събитието да бъдат събрани средства за ремонт на сградата. Инициативата бе обявена в социалната мрежа от Kate Tosseva  и Pepa Peycheva, а кметът на община Брезово Христо Енков заяви, че приветства начинанието и общината ще го подпомогне и финансово в зависимост от възможностите на бюджета за 2022 г. А тези, които искат да помогнат с участие в програмата или с помощ на място, може да пишат на лични на Kate Tosseva или на Pepa Peycheva. Ще имаме нужда от поне 20 доброволци на място, съобщават организаторките.

Те приканват всеки, който иска да дойде, да бъде облечен в народна носия или с дреха, украсена с народна шевица.

Преди малко повече от година стана ясно, че в община Брезово има депозирано инвестиционно намерение за закупуване на училището и превръщането му културен център за изложби, концерти, литературни четения, делови срещи. Това обаче събуди носталгията на десетки хора по старото училище  и миналото на Свежен. Те поискаха продажбата да бъде спряна. Сега, година по-късно, инициаторите обявиха началото на дарителска кампания.

Училището в Свежен е затворено от средата на 80-те години на миналия век, сградата и другите постройки в двора, които са били част от пионерски лагер, не се използват и се рушат.

Целите на събора са две - да се повеселим заедно и да съберем пари за предстоящите ремонти на училището, съобщи Катя Тосева.

На събора ще има народна музика и танци от изпълнители на живо, доброволци ще  пекат на място пекат пазлами с квас.

В центъра на събитието ще бъде дарителски базар - ще има сергии, на които всеки ще може да продава каквото прецени, а печалбата ще бъде заделена за ремонта на училището. Децата също могат да се включат като на място изработва сувенири или рисунки и ги продават за благородната кауза. Отделно от базара ще има поставени кутии за събиране на дарения.

За бъде създадена подходяща атмосфера, която да вдъхнови участниците, организаторите предлагат всеки, който иска да изпее песен,  рецитира стихотворение, да разказва пред публиката за миналото Свежен, а всички заедно да запеят химна на селото

Очакваме много гости - както от Свежен и близките села, така и от цяла България и от чужбина. Ще изпратим покани до всички, които бяха съпричастни със спасяването на Свеженското училище от миналата година досега. След събора ще бъде даден отчет за събраните приходи и как ще бъдат изразходвани за ремонта на училището.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Алоооооууу

Алоооооууу

12.01.2022 | 19:15

Кметът Енков е най-големият предател ! Само преди година щеше да хариже тази сграда на Самуилов-Инсата ! Продажник! След като се разкри далаверата и се размириса сега подкрепял начинанието! Смях, смях, смях.... Пълен наглец!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?