71

С цветя и слово карловци почетоха 204 години от рождението на Евлоги Георгиев

Общественици, граждани и учители и ученици от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ почетоха родолюбивото дело на най-големия български дарител Евлоги Георгиев от Карлово по случай 204 години от неговото рождението.

Те се събраха около неговия паметник в Карлово, за да си припомнят живота, предприемаческата и дарителската му дейност. За приноса на Евлоги Георгиев и неговия брат Христо Георгиев слово произнесе директорът на Историческия музей Мария Деянова, а ученикът Димитър Серкьов прочети откъси от завещанието им.

На паметника в Карлово, построен с дарения по инициатива на Ротари клуб са изписани думи от това завещание. „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно“, заявява приживе големият родолюбец Евлоги Георгиев.

Братя Георгиеви израстват във възрожденско Карлово с будно, трудолюбиво и предприемчиво население. Те са възпитаници на един от големите български възрожденски просветители Райно Попович и отрано се изпълват с подчертано уважение и преклонение към образованието и просветата, съзнавайки голямата роля, която имат за просперитета на всеки народ.

Със своите способности, предприемчивост, лоялност към партньорите те успяват да създадат една от най-големите и елитни български търговски къщи преди Освобождението, продължила дейността си и след това, с кантори в Букурещ, Браила, Галац, Русия и Англия и гъста мрежа от посредници и агенти в много европейски градове. Те са едни от основателите и водачите на най-голямата и дейна организация на заможните българи Добродетелната дружина и имат важна роля във всяко нейно политическо и благотворително начинание.

 На родното Карлово Евлоги Георгиев построява вълненотекстилна фабрика, най-модерният за края на 19 век промишлен обект, който освен препитание на карловци, осигурява и приходи за издръжката на болницата и училището. Дарява и парцел за построяване на техническо училище.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?