4232

С блокада и огньове животновъди бранят пасищата в Балкана

Над 200 животновъди блокираха днес Подбалканския път в района на Калофер. Протестът е заради ограничение, което Национален парк "Централен Балкан" налага на фермерите за паша на животните в защитената територия. Според еколозите броят на селскостопанските животни, пашуващи в Балкана, е нараснал драстично през последните години и заплашва екосистемите. 

В протестите днес участваха фермери от Кърнаре, Христо Даново, Карлово, Сушица, Калофер, Тъжа и други населени места около парковата територия. 

Още снощи десетки животновъди от Калофер изградиха палатки и опънаха внушителни лозунги край Подбалканския път: "Искаме децата ни да останат в България", "Да си върнем Балкана", "Да се знае, че ни има". Снощи те запалиха огньове край палатките, за да покажат на преминаващите коли, че протестът започна.

Ограниченията, които НП "Централен Балкан" налага на нас животновъдите, са неоснователни, заяви Тодор Диклиев от Калофер. Той бе сред номинираните животновъди в конкурса на "Марица"  "Фермер на Тракия" през 2022 г.

Диклиев обясни, че едно от тези ограничения е да не изкарват животните на пасища над 1500 метра надморска височина. Ние отглеждаме местни породи животни, които през хилядолетията са се създали в планината и за да са продуктивни и да ги опазим, те трябва да живеят високо в планината, обясни фермерът. И допълни, че броят на животните в планината е бил многократно по-голям до края на 80-те години, отколкото е сега и това не е застрашило екосистемите.

Протестът ще продължи до края на седмица, като всяка сутрин от 9 до 10 ч фермерите ще затварят Подбалканския път.

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?