2374
Следвайте ни

Румен Родопски съхранява в дома си невероятна колекция, превърна го в музей

viber icon

Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания

Известният родопски певец Румен Родопски е роден през септември 1943 г. в с. Баните, Смолянско. На 16 години, при масово изселване от района на Баните, певецът се преселва със семейството си в карловското село Христо Даново.

Днес една от стаите в къщата си е превърнал в музей на песента със стотици записи, музикални албуми, снимки и писма, събирани повече от 50 години.

Продължава да обогатява сбирката си с нови попълнения от грамоти, отличия и награди, които получава от различни участия из страната. През последната година те са изключително малко и се броят на пръстите на едната му ръка. Най-вълнуващо за него беше участието му на фестивал в курортната местност Атолука над Брацигово. Там през август изнесе цял концерт с триото си, което носи неговото име от 1995 г.

Румен Родопски определя себе си като родопчанин, въпреки че живее от десетилетия в подножието на Стара планина. Раздялата с родния край е трудна и мъчителна и точно за това по-късно певецът приема фамилията Родопски. През 2006 г. името на Румен Родопски се нарежда до тези на Валя Балканска и Стефка Съботинова при допитването на БНТ за великите българи.

За известно време той преподава фолклор в университета в Сиатъл на студенти от цял свят. Лекциите му са практически, с преводач. При заминаването си от града е изпратен с голям заключителен концерт и обявен за почетен гражданин на Сиатъл, а 17 януари е обявен за Ден на Румен Родопски и българския фолклор.

През май 2006 г. той е обявен за почетен гражданин на смолянската община Баните по случай 35-годишната му творческа дейност. Тогава създава и „Песен за Баните“, една от авторските му, записана с оркестър „Родопски извори“.

Цялата му фамилия са певци и музиканти, но сред най-изявените са сестра му Савка Сариева и брат му Камен. Днес Румен Родопски е събрал всички спомени от дългия си творчески път, медали от участия, писма от почитатели, снимки, статии, грамофонни плочи, дори ленти, на които има негови записи, в една от стаите в къщата в Христо Даново.

"Често пъти идвам тук и избирам произволно едно писмо, препрочитам го и се сещам за онези времена, става ми носталгично", разказва 78-годишният родопски изпълнител.

Със съпругата си Албена отглеждат всички видове зеленчуци в двора около къщата, а тази есен са отгледали гигантски тикви. Със семената се сдобил преди 35 години от Израел по време на концерт с трио „Българка“.  И тъй като изявите сега са кът, често Родопски запява на ливадите край село Христо Даново, сред животните, за които се грижи. Всеки ден пее по една песен от богатия си репертоар на любимата си крава Нела, която изхранва пет къщи с мляко.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?