Следвайте ни

Румен Радев в Калофер: Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите СНИМКИ

viber icon

Президентът на България Румен Радев се поклони пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България в родния град на гениалния поет Калофер.

 

 

Той се изкачи до  паметника на революционера в мемориалния комплекс следван от стотици жители и гости на града, дошли да почетат на този ден паметта на героите. Заедно с Радев беше вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководството на община Карлово, народни представители, общински съветници, командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков.

 

 

„Символично, е че в цялата година ни е отредена  само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила. Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите“.  Така започна словото на президентът Румен Радев в Калофер.

 

 

„Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е най-нейният звън. Гласът не ни е дадем обаче за да мълчим, а за да ес извисява, да гради и да пробужда“, каза още президентът. 

„Така както слово на Ботев отекна над цяла епоха и продължава и днес да звучи призивно. Свободата на хъш в  Румъния не бе лек за Ботев, който  живееше с теглилата на своите братя и сестри в родината. Поетът будеше своите сънародници със стихове  и сатира.

 

 

Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на Ботев и други волнодумци, вестникари и деятели на все още неродената България, дързостта и истина дори тогава достигаха до хората. 

Днес мнозина избират да слугуват на лъжата. Но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. 

 Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за отечеството. Те доказаха, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство. Днес знамето на българската свобода е в ръцете на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в нозете, дали достойнството ще надмогне над апатията, или ще търсим утеха в подвизите на героите от учебниците по история. Поклон пред падналите за свободата та на България!“

 

 

На паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя от президента и вицепрезидента, от министър-председателя, както и от десетки граждани.

След това десетки хора от Калофер и региона разговаряха с Румен Радев и се снимаха с него за спомен.

 

 

снимки: Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?