Следвайте ни

Розопроизводителите бият тревога: Секторът загива, държавата да помогне

viber icon

Розопроизводители от Подбалкана настояват за спешна помощ от страна на държавата в тазгодишната кампания по прибиране на маслодайната роза. В писмо до министъра на земеделието те описват тежкото състояние на сектора, който е имиджов за България. Проблемите са натрупани с години, но сега те изригват с нова сила и може да се окажат пагубни за розопроизводството, алармира Зала Клисурова, председател на Националния съвет за производителите на етерично-маслени и енергийни култури. 

Ситуацията е следната, коментира тя. Тази година изкупната цена на розовия цвят е изключително ниска – едва 1.60 лв. за килограм суровина. Това води и до ниска цена на труда на берачите – 0.80 лева за килограм набран цвят. А от това произтича и третият проблем – няма берачи, които да приберат реколтата. 

От друга страна очакванията на розопроизводителите, че в прибирането на реколтата ще помогнат регистрираните безработни в Бюрата по труда също  не се оправдават. От трудовата борса не насочват търсещите работа към розовите градини.

В същото време климатичните условия също са неблагоприятни – топло време, бурен цъфтеж на розите, които остават неприбрани от градините. В Розовата долина могат да се видят огромни площи с нацъфтели и окапали рози, а също и разорани градини, обобщава Зара Клисурова.

Всичко това става на фона на отказа от страна на Европейската комисия да подпомогне сектора, за което Министерството на земеделието настояваше в началото на кампанията, припомни председателката на браншовата организация.

От името на стотици розопроизводители Зара Клисурова настоява за спешна намеса от страна на Министерството на земеделието и храните. Според земеделските стопани е необходимо държавата да обсъди с тях ситуацията и да предприеме необходимите мерки за подкрепа на сектора, който представя България пред света.

Писмото е изпратено и до премиера,  и до президента на Република България.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Комбайна

Комбайна

25.05.2021 | 23:29

Ами вместо да хленчат като нямат работници да купят със субсидията от Европа по един комбайн за бране на рози сами или в сдружения и няма да има необрани полета а не да си купуват глупости с парите от програмите.

Отговори
7 5
нда

нда

28.05.2021 | 08:20

Я покажи комбайн за рози да се посмеем малко!Откъде се намирате,такива знаещи!

Отговори
1 0
Алчните хора не си помагат

Алчните хора не си помагат

25.05.2021 | 23:13

Има богати картели, прекупвачи, които търсят бизнеси с който да перат пари. Примерно ТИМ превзе много бизнеси в България, защото не сме едини. Триумф не се продаде по желание.

Отговори
6 0
Защо? Как?

Защо? Как?

25.05.2021 | 23:30

Защо Триумф не се продаде по желание ???

Отговори
2 0
Компира

Компира

25.05.2021 | 22:43

Айде и тея загивали . Цялата държава с Кръчмари и Рози ше се занинава. Като загиват Розите гледайте Картофи или нещо друго. Ай стига вече . Има хора с по 300 пенсии и карат вие не се наядохте . Аман от смешни бизнесмени

Отговори
14 10
нда

нда

28.05.2021 | 08:27

Това че,си компир обяснява донякъде защо си глупав!Тук не става въпрос за наяждане,тук става въпрос за земеделски производители,произвеждащи с къртовски труд,течното злато на България!Имаш ли изобщо представа,как се обработват рози и как се прибира розовия цвят!?Нямаш,иначе нямаше да драскаш глупости!Между другото,много от тия 300 лева гледат рози,за да се подпомагат!Толкова с наяждането.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?