46

Розоберът закъснява, започва с 2.50 лв. за килограм цвят

По-висока изкупна цена на розовия цвят очакват производителите на маслодайната роза от тазгодишната реколта. Тя категорично ще  надхвърли миналогодишната от 1.60 лв./кг. Вече имаме договори с преработвателите за розобера,  стартовата цена, за която се споразумяхме с тях, е 2.50 лв. за килограм розов цвят. Това заяви пред „Марица“ Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етеричномаслени култури в България. Според нея тази цена ще нараства в хода на кампанията по прибиране на розовия цвят и може да стигне 3-3.50 лева за килограм.

Няколко са причините, които водят до тази промяна, коментира Зара Клисурова.

Първата от тях  е значителното намаляване на площите с розови насаждения в страната. Стотици земеделски производители разораха розовите насаждения и ги замениха с други трайни култури или ги оставиха пустеещи. В Карлово една от най-големите унищожени розови градини  е на местен производител. Миналата пролет той изкоренил 1000 декара рози. Общо в страната масивите с маслодайна роза вече са с хиляди декари по-малко.

Както „Марица“ тогава писа, до изкореняването на розовите насаждения  се стигна след срива на изкупната цена на розите през последните години, причинено от свръхпроизводство. В стремежа за по-високи добиви имаше случаи, в които земеделски стопани засаждаха в градините си сортове рози, които не са подходящи за добив на розово масло. Огромното завишаване на добивите от розов цвят доведе до свръхпроизводство на розово масло и пренасищане на пазара. Макар и единични, бяха засечени случаи на влагане да етерични масла от други растения, което пък подкопа доверието в розовото масло.

Друга причина за намаляване на реколтата от маслодайна роза е, че още  миналата година част от стопаните орязаха розовите насаждения, за да декларират, че няма да добиват розов цвят от тях, за да получат компенсация от 100 лева на декар.

Това са все фактори, които ще повлияят на изкупната цена на розите, прогнозира Зара Клисурова.

Според нея,  освен пазара, стабилизиращ фактор за отрасъла вече играе Законът за розопроизводството, приет преди две години. Изискването за регистрация за розопроизводителите, за засаждане и отглеждане само на роза дамасцена  и роза алба са част от изискванията на закона.

Заплащането на берачите през тази кампания също ще бъде по-високо от миналогодишното. То ще бъде 1 лев за килограм розов цвят и е с 20 стотинки повече от 2020 и 2021 г. Проучване на пазара на труда през март и април от страна на розопроизводителите е показал, че тази цена удовлетворява хората, които се наемат в розобера. През последните десетина години берачи винаги не достигат, но заради по-малкото площи и по-високата цена на труда земеделските стопани смятат, че ще се справят с прибирането на реколтата.

За розобера тази година браншовите организации и Министерството на земеделието още в началото на годината се договориха за подпомагането на земеделските стопани. По мярката за ковид-19 розопроизводителите  ще получат по 125 лева на декар. Срокът за подаване на документите е 20 май, изплащането на помощта ще започне от 20 юни.

И тази година ще бъде изплатена стойността на препаратите за зимните пръскания на розите. Министерството на земеделието  поема 27 лв./дка. Кандидатстването  и представянето на фактурите за закупените препарати е до 20 май, изплащането ще е през юни или юли.

Всяка година се изплаща и акцизът на горивата, които розопроизводителите използват.

 Очаква се розоберът да стартира около 15-18 май. Цъфтежът на розите тази пролет закъснява заради ниските температури.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?