4232

Розоберът подрани, в Бегово и Зелениково вече прибират ароматния цвят

В Средногорието вече прибират цвета от маслодайната роза, кампанията стартира днес от Бегово, но още миналия ден от градините на Зелениково набраха няколко чувала ароматен цвят. Топло въздушно течение в района на Зелениково разтваря розовите пъпки  по-рано,  но то засяга една малка ивица от всички насаждения, твърдят местните хора.

Розобер почти в средата на април е незапомнено явление, горещото начало на месеца е причина цъфтежът да започне толкова рано.

Прибирането на нежната и скъпа реколта започва с изкупна цена около 4.00 лева за килограм, както са се договорили производители и преработватели. Още през февруари производителите пък се разбраха, че ще плащат по 1.50 лева за килограм на берачите.

Масово розоберът в Стремската долина в района на Карлово и в полите на Средна гора се очаква да започне към 1 май. Дори и това е ранно начало за цъфтежа на розите, твърдя т розопроизводители. Обичайно е розоберът да тръгне след Гергьовден, около 10-15 май.

Ранният цъфтеж на ароматното цвете се дължи на топлата зима и горещата първа половина на април. Дори и следващите дни да се задържат хладни и дъждовни, розите ще продължат да цъфтят масово и има вероятност кампанията да приключи за две седмици. Това вещае ниски добиви и нисък рандеман, смятат дългогодишни розопроизводители в Карловско.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?