3906

Родственица на Апостола: Има смисъл да разказвам за Васил Левски

Среща с родственицата на Васил Левски Христина Богданова събра в Карлово десетки граждани – учители, родолюбци, млади хора, за да чуят нейния разказ за семейните спомени и предания за най-великия българин.  Тя е потомка на рода на Гина Кунчева, по професия е психотерапевт, но не отказва срещи, организирани в училища, читалища, музеи, заяви Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“, който бе организатор и домакин на проявата. 

 

Това е поредната среща на Христина Богданова с карловци, но публиката винаги е многобройна, а нейния разказ увлекателен и вълнуващ. 

Ще споделя това, което се е говорило в  семейство, което се е предавало през поколенията, заяви Христина Богданова. Не съм историк, за живота и дейността на Васил Левски думата имат историците, уточни тя.

Според нея семейството, в което е роден и израсъл Васил Иванов Кунчев е от огромно значение за формирането на неговата личност. Много важни са и двете години, през които е бил учител във Войнягово, посочи Христина Богданова. А тя самата, осъзнавайки във времето, чии гени носи, изграждала и своя мироглед. Не е тегоба да си родственик на Васил Левски, има смисъл да разказвам за него, сподели тя с публиката.

Имало е няколко опита за освобождаването на Васил Левски след залавянето му край Ловеч, каза Христина Богданова в отговор на въпрос от публиката, опровергавайки разпространяваното мнение, че българите са се побояли да опитат да го измъкнат от оковите. За жалост тези опити са били неуспешни. Но залавянето на Апостола е било въпрос на време, коментира тя. Османските власти са има информация за него, знаели са много точно какво прави, каква е дейността му, разполагали са с негова снимка. Имало е и агенти, и шпиони, имало е и предателства, коментира родственицата на Васил Левски. Тя припомни, че в дните около неговото залавяне в Ловеч е имало над 120 заптиета и офицери и това не е било случайно. Историята с двете пияни заптиета на моста е съвсем неубедителна, смята Христина Богданова. 

От поколение на поколение се е предавал разказа за това как майката на Апостола Гина Кунчева е посрещнала вестта за залавянето му – усетила, че се е случило нещо след разговор с брат си, а след няколко дни на въпроса знае ли нещо за нейния Васил и отговорил свещеника  - от 6 февруари той не е сред живите, бил неговия отговор.

Гина Кунчева обаче не изпълнила заръката на сина си да бъдат опети косите му и да бъдат погребани – майката не могла да се раздели с тях. Запазила ги, а през годините  косите получили потомците – всеки от тях е пазил малко кичурче от неговата плитка. За Христина Богданова опазването на косите в семейството е нещо съкровено, към тази реликва всички се отнасяли с изключително почитание и вълнение.

Потомката на Апостола развълнува аудиторията, а проф. Иван Гаврилов, лекар, един от големите съвременни дарители,  предложи Националният музей „Васил Левски“, където Христина Богданова е чест гост, да бъде документира нейния разказ на аудио и видео запис, за да остане в златния фонд за потомците. 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 6 оценки
3.7/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ytuytu

ytuytu

17.02.2024 | 21:30

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:----- https://da.gd/menx

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?