49

Родолюбци възстановиха исторически параклис-костница в Клисура

Родобюлци  възстановяват камбанарията и параклиса на старата църква „Св. Николай“ в Клисура, от която е обявено Априлското въстание. Куполът на камбанарията вече грее с нова облицовка, а върху него е монтиран  красив християнски кръст. 

В основата на инициативата са двама изключителни мъже -бившият военнослужещ полк. Борис Петров, пловдивчанин, който през лятото живее в Клисура,  и  Николай Николов, който е от София, занимава се с  информационни технологии и преди 15 години свързва живота си с възрожденското градче. 

Мисията на родолюбците започна преди пет години с доброволен труд и средства, събрани от дарения. 

Старата църква в Клисура „Свети Николай“ е срината по време на Априлското въстание. По чудо обаче оцеляват камбанарията и параклисът „Свети Архангел Михаил“, който е самостоятелна сграда. В криптата му има костница, в нея лежат костите на избитите през април 1876 година въстаниците. Там  са и останките на трима от водачите на бунта.

Кампанията по възстановяване на историческите обекти  започна преди пет-шест години. Тогава бившият полк. Борис Петров влиза в черковния двор и вижда джунгла от храсти и дървета и подема кампанията.

Бях влизал на това място преди близо 50-55 години, когато като млад офицер работих  по тунелите край Клисура.  Бях много впечатлен, разказа пред „Марица“ Борис Петров. Тогава по негова инициатива заедно с работниците от строежите възстановили част от каменната зидария на църквата „Свети Николай“.

 Върнах се на това място преди пет години, продължава той. Параклисът  бе в лошо състояние – оставен без поддръжка  и грижи, покривът бе съсипан от атмосферните влияния , включително и дървената му конструкция. Първата ни задача да бе да го ремонтираме и да спрем течовете, които рушах параклиса отвътре.

Най-близкият му съратник  в това благородно дело е Николай Николов. Постепенно стъпка по стъпка родолюбците възстановяват  параклиса, реставрират 15 икони, а в двора на църквата “Свети Николай вдигат чешма. Заедно с тях са четирима майстори строители от Розино.

Параклисът „Свети Архангел Михаил“  е особено ценен както за Клисура, така и за цяла България, припомня Николай. Той е един от трите храма в България  заедно с църквите в Батак и Дряново, в които лежат костите на българите, убити по време на Априлското въстание.

 След упоритата и всеотдайна работа на родолюбците, в него вече  може да се отслужват църковни служби. Има още работа по  интериора, трябва да осигурим и необходимата църковна утвар за богослужения, за да не се налага да се пренася от църквата „Света Богородица“, сподели Николай Николов. Кампанията по възстановяването и опазването на тези обекти ще продължи, убеден  е Николай Николов.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?