Следвайте ни

Родолюбци се готвят за похода "Последният път на Хаджи Димитър"

viber icon

Родолюбци се стягат за националния туристически поход  „Последният път на Хаджи Димитър“, посветен на  153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Кулминацията на проявата е  поклонението на гроба  на Хаджи Димитър на връх Кадрафил край Свежен.

Организатори са Община Брезово и ТД „Средногорец“ – Брезово. За първи път тази година походът е част от Националния календарен план за 2021 г. за спортно-туристическа дейност на Българския туристически съюз.

Походът има за цел да запознае участниците в него с последните дни от живота на Хаджи Димитър. Походниците преминават по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа, са пренесли на носилка ранения си войвода в Средна гора край Свежен. Походът ще завърши на връх Кадрафил, където ще се отдаде почит на участниците в последното сражение на четата на  Хаджи Димитър  и Стефан Караджа на връх Бузлуджа и последвалите събития от края на юли и началото на август 1868 г.

Походът потегля  на 5 август, четвъртък и ще продължи до 7 август, събота. Участниците ще преминат по маршрута  връх Бузлуджа - с. Енина - с. Виден -  с. Турия - връх Кадрафил над  Свежен. Край гроба на Хаджи Димитър на връх Кадрафил  участниците ще припомнят в слова героичния път на войводата и ще се поклонят пред паметта му.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?