46

Родолюбци с пушки и черешово топче отбелязаха 147 години от Априлското въстание в Клисура

С историческа възстановка на събитията от април 1876 година в героична Клисура отбелязаха избухването на Априлското въстание. На 1 май стотици граждани и гости дойдоха в балканския град и се присъединиха към тържественото честване.

Празничната програма откри кметът на Клисура Генка Тодорова, а официален гост бе министърът на културата Найден Тодоров. На тържеството присъстваха д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, генерал-майор Тодор Дочев – началник на ВА „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, кметове на населени места. 

Кулминацията на честванията в Клисура бе тържественият митинг-заря на 30 април, проведен на площад „20-ти април“. Слово за героичните и паметни дни от преди 147 години произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Клисура жертва най-свидните си синове и дъщери, над 400 на брой, но даде примера за това, как трябва да се извоюва свободата. И днес пред нас стои основната задача, как да гарантираме с нашите действия, с нашите чувства, с нашето родолюбие бъдещето на свободна България? И ако тази отговорност лежи на нашите плещи, като граждани на Клисура, Карлово и като българи изцяло, то тази отговорност е многократно по-голяма пред хората, които ние избираме да управляват майка България. Днес, 147 години по-късно, ние от това свято място, ще им кажем – искаме да обичате България повече от себе си, искаме да работите за България повече отколкото за себе си, искаме да се разбирате, за да върви България напред, за да сме спокойни за бъдещето на нашите деца, да има бъдеще нашата родина. Поклон пред паметта на свидните жертви на Клисура, поклон пред паметта на хилядите загинали през април 1876, за да бъде свободна България. Бог да пази Клисура и нашата свидна родина България“, каза в словото си д-р Кабаиванов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?