1939

Родолюбци поемат по последния път на Хаджи Димитър

От Бузлуджа до Къдрафил

Десетки родолюбци се включват в Националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“. Проявата е по повод 154 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и е част от Националния календарен план за 2022 г. за спортно-туристическа дейност на Българския туристически съюз. Походът ще се проведе от 4 до 6 август в района на Стара планина, Розовата долина и Средна гора по маршрута връх Бузлуджа, с. Енина, с. Виден, с. Турия, връх Къдрафил над с. Свежен.

По време на туристическия поход  за трети пореден път ще се осъществи възстановка на пренасянето на ранения Хаджи Димитър от връх Бузлуджа до вр. Къдрафил.

Походът има за цел да запознае участниците в него и обществеността с последните дни от живота на Хаджи Димитър, като се премине по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил. Официалните исторически данни за мястото на гроба на Хаджи Димитър не са съвсем точни.

Версията, която повечето хора са чували, е че Хаджи Димитър и тридесетина от неговите четници водят последния си бой на 18 юли 1868 г., а войводата е убит по време на тежкото сражение и след това  е погребан. Тялото на Хаджи Димитър обаче никога не е откривано под Бузлуджа, припомнят организаторите.

Другата версия за гроба на Хаджи Димитър се подкрепя от семейни легенди в Свежен,  Златосел и Мраченик. Те се припокриват и с доста факти, събития и дати.

В Свежен от поколение на поколение се предава, че след като е ранен на връх Бузлуджа, Хаджи Димитър е пренесен от свои другари до връх Къдрафил, над селото. Там в продължение на около две-три седмици войводата е хранен и превързван от свеженски и мраченишки пастири. Хаджи Димитър обаче умира от раните си в първите дни на август месец.

Другата легенда, която се предава в съседното село Златосел, гласи, че наблизо се намира Велков гроб, а именно Велко Кръстев  е един от четниците, които са пренесли Хаджи Димитър до Къдрафил.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?