71

Родолюбци подготовят възстановка на Априлското въстание в Клисура

Родолюбци започнаха подготовката за честване на 148 години от избухването на Априлското въстание в Клисура. Кулминацията  е на 1 май, когато в 12.00 часа ще започне възстановка на драматичните събития от преди 148 години. Традицията на този ден да бъдат пресъздадени моменти от обявяването на въстанието, революционния устрем за освобождение от турското робство и жестокото му потушване,  е с близо стогодишна история. Но всяка година спектакълът привлича хиляди посетители от региона и страната.  Национален клуб „Традиция“, който го организира и представя  очаква в него да се включат участници от цялата страна.

Военноисторическа възстановка се състои от три части. Сцените се разиграват динамично и действията се развиват на няколко различни места по едно и също време, за разлика от представленията на сцена, когато картините от цялото действие са на едно и също място.

Цялата разгърната площ на историческата възстановка обхваща територия от  10 кв. км.. Това са реалните  исторически места където са се развивали действията по време на събитията преди 148 години – площадът на града, където пристига кървавото писмо на Тодор Каблешков,  старата църква „Свети Никола“, откъдето тръгват въстаниците, улиците около Павурджиевата къща, склоновете на местността Зли дол, където гръмва първото черешово топче. Времетраенето на този впечатляващ спектакъл, провеждан през годините е около 1 час и  15 минути.

За първи път клисурци  ознаменуват избухването на Априлското въстание  през 1896 г., а мащабните чествания с възпроизвеждане на моменти от него започват от 1926 г. по случай 50 години от Априлското въстание.

И тази година преди възстановката в Клисура ще се проведат традиционните дни на възрожденската и патриотична песен, създадени преди повече от четвърт век по инициатива на журналиста Петко Шойлеков и организирани от местното читалище. На 26 и 27 април певчески формации от цялата страната ще изпълнят любими песни на сцената на читалище „20 април“ в Клисура.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?