71

Родолюбци от Карлово възстановиха чешма на повече от 200 години

Ентусиасти от Карлово възстановиха чешма на повече от 200 години. Водата потече от чучура в навечерието на Голяма Богородица. Това е поредното добро дело за града на Атанас Чернооков и Иван Пелов, този път към тяхната инициатива се присъдиниха Станислав Ватев и още няколко доброволци.

Шушуловата чешма се намира на улица „Васил Левски“ само на около 150 метра от паметника на Апостола в Карлово, тя е  паметник на културата. Както гласи оригиналния надпис, чешмата е издигната  до  портата на Хаджиангеловата къща от Теодор, Либен и Шушула от Копривщица.

Доброволците работиха повече от седем месеца докато от чучура потече вода. „Стремежът ни беше да се запази автентичността и на прилежащия терен. Проведохме консултации с много специалисти и реставратори, които ни помогнаха да разчетем ктиторския надпис отпреди 214 години”, разказа Атанас Чернооков. Мъжете отпушили и подновили каналите за чиста и отпадна вода. Изградили съборения дувар и основата за пейката, поставили винил с превод на надписа и варосали стените. Направили всичко с доброволен труд и собствени средства, за да създадат кът, който да напомня на посетителите отминалата възрожденска епоха и духа на онова време.

Собственикът на къщата Ангел също се включил в инициативата, той  осигурил достъп до ток и вода.

„Най-хубавото е, че идеята дойде от млад човек, Павел Николов, който също активно участва в реализирането”, допълва Чернооков.

Преди близо две години Атанас Чернооков положи началото на поредица от дарителски инициативи. Заедно с Иван Пелов и повече от дузина родолюбиви карловци те възстановяват старинните чешми в града. Както „Марица“ тогава писа по инициатива на Чернооков и с участието на много карловци най-напред бе възстановена чешмата на алеята за водопада Сучурум. Тя бе наречена чешма Стара река, защото е на брега на буйната река, която се спуска от Балкана и пресича Карлово.

В следващите седмици мъжете ще озеленят района около Шушуловата чешмата, а когато завършат работа ще поканят свещеник да освети чешмата и да а открият с малко тържество.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

21.08.2022 | 19:15

Услуги за селскостопански и индустриални инвестиции Нашата финансова институция има за цел да подпомага финансово фермерите, като им предоставя финансиране. офертите са налични от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на изплащане до 30 години. Свържете се по имейл. [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?