1553

Роднина на Левски с невероятно откритие в Карлово

Родственик на Дякона откри част от оръжие на повече от 150 години и ценни документи в къщата на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов в Карлово. Тази вещ е част от оръжията, събирани от Васил Левски и Карловския революционен комитет за революционната мрежа за освобождаването на България от османско владичество.

Стефан Караиванов е правнук на един от най-доверените съратници на Левски. Оръжието е открито в едно от скривалищата в неговия дом:

"Това е щик от пушка. Виждаме, че върхът е отцепен, ударен в камък най-вероятно. Това също е било от този арсенал, който намерихме тука. Другото, което намерихме съоръжения за правене на патрони."
Тази част на оръжието е била от арсенала, събиран от Левски и Карловския революционен комитет за подготвяното въстание. По-късно всичко е било иззето, в това число и личното оръжие на Апостола, съобщи БНТ.

"1963 година на 20 век, когато живеем в друг режим, някой докладва, че в къщата на Караиванови има оръжия, идва полицията, обискира този миндер и наистина намира вътре оръжия. Тогава Христо Фъргов, местен краевед, известен на човек, който дава тогава показания, той също е от нашия род... има една пушка с три седефа на нея. Това е пушката на Левски", разказва Стефан Караиванов.
В друго скривалище на къщата Стефан Караиванов е открил и богат архив, който удостоверява, че първото ушито знаме за Априлското въстание е ушито от карловката Мария Ганева за Пангюрския революционен комитет.

"Тук е писмото, с което се удостоверява как Мария Ганева шие 2 знамена. Едното за Карловския революционен комитет, а другото за Панагюрски и дефакто с това знаме се вдига въстанието в Пангюрище. След това Райна Княгиня успява да доушие знамето по това знаме", казва още Стефан Караиванов.
Архивът е на повече от 120 години и предстои да бъде разчетен от експерти в Исторически музей - Карлово. След това ще бъде издадена книга.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 16 оценки
3.7/5 от 16 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?