49
Следвайте ни

Рекорден брой деца влязоха в ледените води на Тунджа

Четиригодишният Димо извади кръста от водата и го подаде на свещеника, в ритуала участваха рекорден брой деца

viber icon

Кметът на Калофер Румен Стоянов поведе над сто младежи и мъже на Мъжкото хоро в Калофер, ритуалът започна преди броени минути. Тази година във водите на Тунджа на раменете на родителите си или до тях в реката влязоха рекорден брой деца.

Хилядната публика, многобройните участници в ритуала, песните „Залюбила е Василка“ и „Майце си“ и  пълноводната Тунджа предизвикаха бурни възгласи.

Да съпроводи своя любим до хорото и да му пожелае незабравими преживяване на брега на Тунджа бе Анелия. Точно преди две години след приключване на Мъжкото хоро, в което участвал, Кирил и предложил брак. Радваме се на любовта си, обичаме и се пожелаваме на всеки, който иска, да изпита това щастие, особено, когато вричането във вярност е тук, край Мъжкото хоро, сподели развълнуваната Анелия. 

И тази година  редом с мъжете на Леденото хоро се хвана Ивелина от Калофер. Не броя колко пъти съм играла на Йордановден в реката, призна младата жена. От дете на Йордановден влизам  и не ме е страх от студа, сподели тя.

Днес искам специално да поздравя бай Георги, който допреди година биеше тъпана и чупеше ледовете на Тунджа, за да заиграем хорото, за жалост бай Георги не е вече сред нас, но ние го помним  и почитаме, заяви млад мъж от града на Ботев.

Десетки бяха тази година децата над 3-годишна възраст, които играха Мъжкото хоро в Калофер. Днес кръстът, който свещеникът хвърли във водите на Тунджа, бе подаден на четиригоришния Димо. Момчето за втори път участва в Богоявленския ритуал. Възгласите на възрастните, музиката на тъпаните и гайдите го изплашиха и детето се разплака. 

С мощни възгласи на удовлетворение и викове „Ура“ калоферци приключиха хорото, но още преди да излязат от реката, във водата нагазиха десетки мъже и младежи - гости на града, за да изпитат тръпката да влязат в ледената Тунджа.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?