44

Регионално развитие: В Карлово обсъждат целогодишно отваряне на Беклемето, в Хисаря - маршрут "По пътя на Античността"

Започва общественото обсъждане  за развитието на част от Южен централен район през следващите три години. То включва стратегическо планиране и сътрудничество между общините и е сред основните теми, по които ще работи местната власт в  този мандат. Предстоящото регионално развитие  на няколко общини, които се намират в Пловдивска област, но също и община Троян в Северозападния район за планиране и община Стара Загора в Югоизточния район, предвижда  мащабни проекти в общините Карлово, Брезово и Хисаря в програмния период до 2027 г..

През месец март в тези общини ще се състои общественото обсъждане на Концепцията за  интегрирани териториални инвестиции „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина“. Дебатите ще са в градовете Карлово и Брезово утре от 10.00 и 14 часа, и в Хисаря на 21 март от 10.00 часа.

Срещите се организират от Областния информационен център – Пловдив във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Водещ партньор при разработването на концепцията е община Карлово, със сътрудничеството на Агенция „Пътна инфраструктура“, общините Брезово, Хисаря и Троян, Национална компания Индустриални зони АД и Фондация „Смокиня“.

 Един от основните проекти е за отваряне за целогодишно преминаване на прохода Троян-Кърнаре. Той ще осъществява в партньорство Агенция „пътна инфраструктура“ и с община Троян и предвижда изграждане на снегозащитни съоръжения в прохода.

В Хисаря ще бъдат презентирани двете концепции, в които общината  участва. Едината от тях е за създаване на интегриран  туристически продукт  - маршрут, наречен  "По пътя на Античността“. Той ще  свързва  античното културно наследство на територията на Южен централен регион и Югоизточния  регион . Като партньори са привлечени и Организация за управление на Тракийския туристически район, Сдружение БГ Бъди активен, ПГ „Проф. д-р А. Златаров“ – Пловдив, СУ „Хр.Смирненски“-Хисаря и ПГОХ „Р. Княгиня “ – Ст. Загора.

Другата концепция е „Насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна Гора и Средна Стара планина“ и обхваща общините Карлово, Брезово и Хисаря. Тя има за цел да се оползотвори оптимално местния потенциал за активизиране на икономическата активност и устойчивото интегрирано развитие на съседни общини в два региона за планиране чрез насърчаване на партньорството и сътрудничеството между общините Карлово, Троян, Хисаря и Брезово и заинтересовани страни от частния и гражданския сектор.

Предвиждат се  още инвестиции в реконструкция на общински пътища, подобряване на градската среда и изпълнение на проекти за повишаване на енергийната ефективност на сградите.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 2 оценки
4/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Хахах

Хахах

12.03.2024 | 08:57

То път няма откъм страната на Кърнаре по прохода пък да не говорим за мантинела.Общината не може да изчисти 5см сняг зимата ще ли Троян-Кърнаре да чистят

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?