2374

Разширяват пътя Пловдив-Карлово, става като магистрала

Шосето Пловдив-Карлово предстои да бъде разширено, като се сдобие с двулентови платна във всяка посока. ​Пътната агенция обяви инвестиционно намерение да удвои трасето и дори направи първата крачка - търси се фирма, която да изготви оценка на пътната безопасност.

Преди няколко дни АПИ пусна открита процедура за избор на изпълнител, като става въпрос за няколко проекта в цяла България. В обособена позиция 4 влизат републиканският път Пловдив-Карлово (48 километра - от кръговото в началото на Карлово до пътен възел „Пловдив-север” на магистрала "Тракия") и Павел баня-Брезово-Раковски. Оферти се събират до 13 октомври. 

Републиканският път II-64 Карлово-Пловдив е пътна артерия от първостепенна важност както за Пловдив, така и за цяла Южна България. Той се явява главен вход към областния град от АМ „Тракия“, аргументират се от АПИ. Трасето е и пряката връзка на Пловдивска област със Северна България чрез прохода „Троян-Кърнаре“ и на подбалканския път I-6 “София-Бургас” с АМ „Тракия“. Преминава през територията на 5 общини - Карлово, Хисаря, Калояново, "Марица" и Пловдив, и е изключително натоварен.

През последните години значително нарасна и пътникопотокът за туристическите и СПА комплекси в Хисаря, Старосел, Житница и Красновски бани. Икономическият бум и увеличеното население в областта налагат развитие и разширяване на пътната мрежа, категорични са от Агенцията.

Шосето често влиза и в черните хроники с катастрофи и човешки жертви.

Съдейки по намеренията на АПИ, стига да се намерят пари, в обозримото бъдеще пътят Пловдив-Карлово ще изглежда като шосето Пловдив-Асеновград, на което секнаха фаталните инциденти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Стоян Копринков

Стоян Копринков

25.09.2022 | 10:58

Ще стане , както тунела Шипка !

Отговори
1 0
да,да

да,да

19.09.2022 | 22:11

Предизборни кьорфишеци......оправихте магистралите та опряхте и до селските пътища....

Отговори
2 0
Аз съм

Аз съм

19.09.2022 | 10:10

Някой ден може и да стане, скоро едва ли

Отговори
2 0
4000

4000

19.09.2022 | 08:07

По шосето Пловдив-Асеновград секнаха фаталните инциденти, но се появиха състезатели и дрифтъри, които не само вечер си организират състезания и гонки с коли и мотори, а и през деня. По цялото трасе вече има хиляди следи от търкане на гуми, на места са по няколко на кв.м.

Отговори
2 1
Ssss

Ssss

19.09.2022 | 10:19

Това лесно се оправя при толкова камери на пътя. При това напълно безплатно. Въпрос на мъничко желание и 5 минути организация....и най-вероятно все пак е нужен поредния безсмислен, глупав, идиотски инцидент за да се размърдат тюфлеците от които това зависи.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?