Следвайте ни

Разрешават само до 25 палатки край хижа "Рай"

viber icon

Администрацията на Национален парк Централен Балкан ограничи разполагането на туристически палатки в района на хижа „Рай“. Причината е свръх големият интерес, който има от страна на посетители към най-красивия кът от Стара планина. Заповедта влезе в сила от 1 юни и ще важи целогодишно. Според нея в района на хижата ще могат да се разполагат не повече от 25 палатки.  Местата за палатки на поляната ще бъдат маркирани със специални знаци.

Хижа „Рай“ се намира в резерват Джендема, това е сърцето на НП „Централен Балкан“. Целта е съхраним природата от човешкото въздействие като в същото време дадем възможност на туристите да се докоснат до нея, да я опознават и да и се любуват, коментира Генчо Илиев, директор на НП „Централен Балкан“.

Изпълнението на тази заповед е възложено на калоферското туристическо дружество „Хайдут“, тъй като то стопанисва хижа „Рай“.

Напливът на туристи в летните месеци е огромен, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на туристическото дружеството. Особено силни са месеците юли и август, тогава яйце да хвърлиш няма къде да падне, допълни той. 

Влиза в сила и ограничението за коли, които се изкачват до връх Ботев. Разрешението за високо проходими автомобили важи само за почивните дни. Квотата е до десет автомобила на ден, които могат да стигат по трасето до старопланинския първенец. Съображението отново е опазване на природата, припомниха от администрацията на „Централен Балкан“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?