46

Разплитат загадка на траките, заключена в "Кораба" край Розовец

Нови светилища на древните траки са поредните бисери  в огърлицата от скално изсечени и мегалитни паметници на древните траки на територията на община Брезово, които откриват през последните дни проф. Вaлерия Фол, изследователи и краеведи от региона. Само в рамките на два обхода те откриха и описаха скалните обекти „Лицето“ и „Пещерата на посветените „Корабът“, които са част от мегалитните структури в Средна гора. В древността мегалитните светилища и съоръжения са правили територията на днешните  села Розовец, Свежен, Бабек, Златосел и град Брезово свещени.

В екипа работят краеведите Гънчо Прасков, Радню Шопов и Станка Матева, както и представители на Общинската администрация в Брезово, ученици от ЦОП -  Брезово, ученици от  Карлово и г-н Димитър Нанков. По време на проучвателната дейност проф. Валерия Фол  изнесе лекция за мегалитните структури в района и древните обреди, извършвани край тях, съобщиха участници в експедицията.

След скалата “Лицето“, за която се смята, че е била древен олтар, екипът от изследователи начело с проф. Валерия Фол описа още един обект, който местното население нарича „Корабът“. Според проф. Фол  неговото проучване е  на път да изясни много детайли от духовния живот на траките, живели в района на Сърнена Средна гора. Кръстихме обекта, който е в землището на с. Розовец, „Пещерата на посветените “Корабът”. Местните хора оприличават една от извисяващите се грунтови скали на мачта на кораб, коментира известния учен.

Според проф. Фол от грунтовите скали и поставена върху тях скала е оформено огромно сакрално пространство, наподобяващо пещера с дълбочина около 14 метра и височина около 3-3.5 метра. Ясно се вижда, че входът е на югозапад. Задната стена е била оформена от големи скални късове, които сега са паднали, поради което конструкцията прилича на коридор, оформен от скали и покрит с огромни каменни блокове.

Това гигантско мегалитно съоръжение е на няколко километра от съоръжението “Слънчевата врата”.  За нея е може да се предположи с много голяма вероятност,  че някога там е изпълнявана масова мистериална посветителна обредност на открито, т.е. участвали са и мъже, и жени, аристократи и обикновени хора.

Днешният обект, който нарекохме „Пещерата на посветените „Корабът“ всъщност имитира пещера. Казваме "имитира",  тъй като в района няма естествени пещери. Може да се предположи, че в  тази "пещера"  ограничен кръг мъже аристократи са изживявали символично отиване в Отвъдното, за да получат знание и да се родят символично, вече знаещи тайните за сътворението на света, коментира още проф. Фол.

Затова и входът е на запад, тъй като древните свързват тази посока с Отвъдния свят, защото там залязва слънцето, за да се роди отново на следващия ден от изток. Според професор Фол, идеята на пещерата е била “символично умираш незнаещ и се раждаш отново просветен”.

Експедицията в района на Розовец в Средна гора ще продължи и в следващите дни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:47

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?