Следвайте ни

Разкриват храма на тракийския цар Терес край Карлово

viber icon

Най-старият тракийски храм, открит досега, който се датира от  времето на първия владетел на Одриското царство Терес, ще се извиси в Балкана край Карлово. Той  може да бъде реконструиран със запазения на мястото строителен материал  и ще възкреси епохата от VI-V век преди новата ера, когато древните траки, населявали нашите земи, са основали своето първо царство и са избрали за неговата столица южните склонове на Стара планина на около 7-8 километра от днешния град Карлово и близо до сегашното село Васил Левски. Това съобщи в Карлово директорът на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, който от началото на 90-те години на миналия век проучва обекта.

В продължение на няколко години проучването  се осъществява и с финансовата подкрепа на община Карлово. През следваща година, когато ще започнат археологически разкопки  на терена, община ще  задели за обекта 50 хиляди лева, заяви кметът на Карлово  Емил Кабаиванов.

Тези дни екип от архитекти, специалисти по антична архитектура, начело с  доц.  Даниела Стоянова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“  изследва строителството в столицата на Терес.  Античният храм, който е все още  под с земята, е бил размери 10х15 метра. Той бе установен от геофизическо проучване, заедно с още три други сгради. А екипът на доц. Кисьов и архитектите, специалисти по антична архитектура изготвят неговата  графична реконструкция.

Преди време доц. Костадин  Кисьов  откри, че  край село Васил Левски  се е намирала царската резиденция с дворец и култова сграда, най-вероятно храм.  Цитаделата е с площ около 5 декара, внушителна крепостна стена, широка  2-2.50 м и висока на места до  3.5 м я е пазила от нападения.

Откритите досега находки  разкриват живот на богат владетел -  луксозна вносна керамика – керемиди с размери 80х70 см, покрити със скъпи блестящи лакове, които  греели като злато и се виждали от Филипопол, луксозни амфори за вино с печати на островите  Тасос, Лесбос и Самос, където се е произвеждало най-хубавото вино в древна Елада, стъклени накити от Египет. Находките, както и останките от сградите, разкриват богат, добре укрепен град със селищен център около него, който е имал търговски отношения и е внасял  много скъпи и ценни стоки от Елада и Египет и  които е можел да си позволи само богат владетел, коментира доц. Кисьов.

Следващ етап от работата на екипа на доц. Кисьов ще е  на част от терена да бъдат извършени  археологически разкопки, които ще разкрият основите на сградите и част от крепостната стена. Археологическият музей ще кандидатства пред Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство за финансиране на дейности по реконструкция на сградата, за която се предполага, че е храм.

Обектът край село Васил Левски е изключително важен за историческата наука, той е най-ранният открит досега тракийски обект, с 300 години по-ранен от Севтополис край Казанлък, който се смята за втората столица на траките. Очакванията са откритията в столицата на Терес  да  разкрият неизвестни досега факти за живота на траките в много ранна епоха от изключително значение за историческата наука, коментира директорът на Археологическия музей. Той е важен и за развитието на туризма в региона. Затова  като част от социализацията на археологическия обект в село Васил Левски ще бъде  уредена експозиция, която представя обекта, а находките,  които сега  са в Археологическия музей в Пловдив, ще бъдат предадени на музея в Карлово.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?