71
Следвайте ни

Разкриха тракийски храм в Златния град до Карлово СНИМКИ

viber icon

Храм с внушителни размери е бил най-представителната сграда в първата столица на държавата на тракийското племе одриси край село Васил Левски. Постройката е била с размери 7 на 8 метра, изградена изцяло от каменни квадри с големи размери. Основите на храма са били на дълбочина един метър, те са били изградени от речни камъни, събирани от реките в Стара планина, и са били споени с разтвор от кал. 

Планът на култовата постройка в древното тракийско селище от VI-V век преди Христа бе разкрит през този археологически сезон от екипа на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей в Пловдив. Това бе една от целите ни на този етап, припомни археологът.

През този сезон археологическите разкопки се финансираха от община Карлово и от Министерството на културата.

Работихме в продължение на два месеца, успяхме да проучим основите на храма, разказа пред „Марица“ доц. Кисьов. Надлежно бяха описани всички квадри, с които е бил изграден храмът и които стояха струпани на място. Те бяха преместени, за да бъдат съхранени. На по-късен етап тези каменни блокове ще се използват, за да бъде възстановен частично храмът, обясни археологът.

Установен е и входът на сградата, той обаче се оказал разрушен в голяма степен.

Междувременно при проучвателните работи е  установено, че крепостната стена е конструктивно свързана с една от стените на храма.

Отделихме специално внимание на проучване на крепостната стена, заяви още доц. Кисьов. Тя е внушително съоръжение, което на места в гористата планина е много добре запазено.

Стената е била широка два метра, двете  и лица са били изградени от квадри, а в средата е имала пълнеж от  споени с калов разтвор речни камъни. Според падналите от времето камъни археологът установява, че стената е достигала височина 3.50  дори 4 метра.

Предстои проучването на храма отвътре, там затрупани през хилядолетията  с пръст,  са керемидите от покрива на сградата. Както вече е известно още от откриването на древното тракийско селище,  те са били лакирани с така нареченото „котешко злато“ и се забелязвали от далече. Заради това този обект  стана известен в публичното пространство като Златния град на древните траки.

Проучването на тракийския град край село Васил Левски ще продължи и през следващата година.  В цитаделата, опасана от крепостната стена, лежат останки от още три сгради. Предполага се, че едната от тях е била резиденция на тракийски цар. 

А междувременно през пролетта на следващата година обектът със събраните артефакти ще бъде представен във фотодокументална изложба. Тя ще бъде показана най-напред в Историческия музей в Карлово, а след това ще остане постоянно в село Васил Левски.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

19.10.2021 | 20:43

А освен камъни и керемиди,нещо друго не открихте ли.Не нали.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?