49

Раннохристиянска църква грейна в гората край Свежен, търсят пари за съхранението и

Община Брезово ще търси средства за проучване на седем църкви от ранното християнството около Свежен. Целта е те не само да бъдат открити, но проучени и съхранени. Това заяви за „Марица“ кметът на средногорската община Христо Енков.

Става въпрос за седем църкви, които най-вероятно  са от V век. За тях има сведения в словото на свещеника, произнесено при откриването на църквата „Рождество на света Богородица“ при малкото манастирче, припомни Енков. В това слово, което е запазено, се казва, че около селото има седем църкви. Времето, през което са построени и са действали е V-VI, допълни Христо Енков.

Една от тези  раннохристиянски църкви край  Свежен  е открита случайно преди две години. Това се случва при обход на горски служители, които виждат следи от иманярски набези. Църквата се намира навътре в гората край Свежен, скрита от погледите на хората, но не и на иманярите. Открита е съвсем случайно от лесничей, който маркирал дървета. Заедно с лесничея бил работникът  Димитър Копаранов. Човекът първи видял, че могилата в местността пред тях е разкопана. Когато отишли на място, те открили очевидни следи от иманярска дейност и уведомили кмета на Свежен, а той повикал археолози.

На място пристига с екип археологът от Националния исторически музей  Мартин Христов, който проучва района на Свежен от няколко години. Дойдохме на място и видяхме , че става въпрос за една сравнително ранна църква, вероятно от началото на 5 век след Христа", каза пред „Марица“ Мартин Христов.

Когато нанесохме местоположението на църквата на топографската карта, видяхме, че  то съвпада точно с описанието на свещеника, направено в словото му, за което вече стана дума, обясни кметът на Брезово. Предстои откриването на  останалите шест църкви. Затова общината ще търси финансиране първо за проучване и съхранение на открития вече обект, а след това за откриване на останалите шест. Това проучване  е много важно, защото то ще даде ценна  информация за богатия духовен и културен живот в Свежен в толкова ранен етап., каза още Христо Енков.

На снимката: Останките от църквата "Свети Георги" в Свежен, проучена от археолога Мартин Христов от НИМ, и консервирана. Обектът се посещава от много туристи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?