1553
Следвайте ни

Ръжево Конаре се вдига на бунт срещу концесиите на река Стряма

Добивът на пясък и чакъл обрича най-голямото землище в Горнотракийската низина на безводие и ликвидация на земеделието, смятат местните хора

viber icon

Десетки жители на Ръжево Конаре се събират утре сутринта, за да протестират срещу действията на една от фирмите, които добиват инертни материали от река Стряма. Те обмислят сутринта в 7.30 часа да затворят път, по който се движат камионите, натоварени с пясък и чакъл.

Превозът на инертните материали се осъществява по  трасе, което не е регламентиран път. Една част от него  влиза в държавни, а друга част в частни имоти, които се арендуват от местен земеделски производител. Според жителите на Ръжево Конаре движението в тези участъци нанася щети и на държавната, и на частна земя.

Добивът на инертни материали от река Стряма от този концесионер обхваща територия от 100 декара, а това ще нанесе непоправими щети, категорични за жителите на селото. 

В резултат на дългогодишната дейност на едната от фирмите, а сега и на дейността на друга фирма,  нивото на подпочвените води в района на Стряма е паднало под 20 метра и това значително затруднява добива на вода както за поливане на зеленчуковите градини, които изхранват половин България, така и на питейна вода.

Без вода ще остане землището на Ръжево Конаре с площ от 40 хиляди декара, то е най-голямото в региона. В Ръжево Конаре, Дълго поле и Калояново постоянно алармират, че скоро селата в тази част на тракийското поле няма да имат дори питейна вода.

Държавата да преразгледа разрешителните на фирмата, която започна дейност в района и да прекрати концесията, настояват жителите на Ръжево Конаре.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?