Следвайте ни

Пуснаха 8000 рибки в язовир "Домлян"

Във водоема вече растат шаран, амур и толстолоб

viber icon

8000 отгледани рибки пуснаха в най-големия язовир в Пловдивска област. Акцията е на сдружение  „Приятелите на язовир "Домлян" и се проведе на два етапа - на 30 март и 2 април. Каузата на членовете на сдружението е да направят язовир "Домлян" най-привлекателното място за риболов в региона. Освен че зарибяват водоема, те го пазят от бракониери и участват в акции срещу тях  заедно с представители на упълномощените  институции. В язовира вече растат шаран, амур и толстолоб. Рибите ще бъдат готови за улов след около 3-4 месеца. Дотогава, според закона, всеки риболовец, който хване на въдицата маломерна рибка, трябва да я връща във водата. Това припомни председателят на сдружението „Приятели на язовир "Домлян“ Петко Марков. Зарибителният материал е с общо тегло около 500 кг.

 

Средствата, с които сдружението  зарибява язовира, са основно от дарения и такси за членски карти. В сдружението участват хора от региона и  от страната, за които риболовът и опазването на природата са истинска страст, твърди Марков. Когато започнахме първата кампания за зарибяване, мой приятел от София, който подкрепя сдружението, ми изпрати снимка на десетгодишната си дъщеря с банкнота от 10 лева в ръката. После ми разказа, че момиченцето само предложило парите от касичката си, с които да купим 20 рибки и да ги пуснем във водите на язовир "Домлян". За жалост, имахме  и друг случай, когато при проверка попаднахме на рибар, който имаше в колата си шаранчета, по размери бяха на границата с маломерните. Имахме няколко сигнала срещу него, а той отвърна със заплахи. Но след намесата на полицията всичко приключи, спомня си Марков.

 


Свързан съм с язовира, водата и рибите от малък. Израснал съм на брега на язовир "Домлян". Един от първите ми детски спомени е как като 3-годишно момче ловя риба с вуйчо си. Тогава ми купиха първата въдица. Когато станаха десет, спрях да ги броя, сега вече сигурно са поне 30. Не чакам голямата риба, а обичам водата и природата, обяснява хобито си Марков. Затова една от основните дейности, която обединява хората от сдружението, е опазването на язовира и работата с деца.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?