Следвайте ни

Пускат филма за индустриалеца Иван Грозев в социалните мрежи

Той е съратник на Васил Левски, забележителен предприемач и един от строителите на свободна България

viber icon

Филм за съратника на Васил Левски и основателя на Българската търговско-промишлена палата  и неин първи председател Иван Грозев от Карлово тръгва в социалните мрежи You tube  и Linkedin. Премиерата на филма бе на 9 септември 2020 г. в Дома на киното в София, но вместо да тръгне по кината, лентата остана затворена заради пандемията от ковид-19.

Сега председателят на БТПП Цветан Симеонов и Степан Поляков от Продуцентска къща Five Star Media Group дадоха началото на публичното представяне на съвместно продуцирания  и изготвен филм  за живота и дейността на Иван Грозев, първия председател на Българската търговско-промишлена палата.

Иван Грозев е от Карлово, той е един от най-близките съратници на Левски. Преди освобождението  има текстилна фаблика в родния си град, опожарена по време на Руско-турската освободителна война. Той е секретар на Първия градски съвет на Карлово веднага след Освобождението от турско робство през 1878 г. 

В свободна България Иван Грозев става строителен предприемач, един от строителите на Баронхиршовата железница, концесионер на мини Мошино. По това време той е избран за кмет на София, а по-късно и основател и първи председател в 125-годишната история на Българската търговско-промишлена палата.

Днес в Карлово е запазена къщата, която Иван Грозев си строи. Тя се намира на площад „Васил Левски“ точно зад паметника на Апостола, тя е приемна на БТПП, а в нея е уредена и експозиция за този забележителен българин.

Филмът „Патриарха на градежа“ е своеобразна разходка из събитията у нас в края на XIX и началото на XX век -  един от най-динамичните периоди в българската история.

Предвид неблагоприятната ситуация и поради невъзможността за прожекции,  бе постигната договореност филмът да се разпространява чрез социалните мрежи You Tube и Linkedin.

„Препоръчвам на всички българи да видят филма и да научат за живота и приноса на един скромен, но всеотдаен и родолюбив българин, оставил следа в нашата история“ каза Цветан Симеонов, председател на Палатата. 

Цветан Симеонов пое ангажимент да се съдейства на регионалните търговски палати да окажат подкрепа филмът да се представи по цялата бизнес общност. А когато обстановката позволява лентата ще бъде представена по обичайния ред в киносалоните.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай