Следвайте ни

Пътна табела, знаме и магнолии подари на Карлово град побратим

Кметът на Зеехайм-Югенхайм връчи даровете на колегата си Емил Кабаиванов

viber icon

Аз ще бъда първият  карловец, който ще тръгне като турист към Зеехайм-Югенхайм  веднага след като споразумението за побратимяване бъде подписано и в германския град. С това възклицание председателят  на Общинския съвет в Карлово Теодор Шойлеков приветства договора, подписан на родна територия от кмета на Карлово Емил Кабаиванов и колегата му Олаф Кюн от Зеехайм-Югенхайм. Като символ на побратимяването Олаф Кюн подари на Карлово пътна табела, на която е изписано Zeeheim-Jugenheim и на български език Зеехайм-Югенхайм (Германия) побратимен град 1919 километра.

Като знак за нашето приятелство, драги Емил, искам да ти поднеса този пътен знак, който посочва пътя от Карлово към Зеехайм-Югенхайм, с молба да го поставиш във вашия град на място, където е   видимо за всички жители, заяви Олаф Кюн. Веднага след това за минута-две присъстващите в залата спонтанно започнаха да обсъждат най-подходящото  място за оригиналния сувенир.

Договорите между държавни и международни организации се изпълват с живот от населението на общините. Такива побратимявания живеят от ангажираността на жителите, на гражданите, които взимат активно участие в това начинание, допълни кметът на Зеехайм-Югенхайм. Това побратимяване има за цел да бъде основата за срещи на жителите от нашите общини и да ни свързва по приятелски начин с нашите общи представи ценности, каза още Олаф Кюн.  

Връчвам ти и знамето на нашата община, което в бъдеще ще се вее  до вашето, когато се събираме на нашите общи предстоящи срещи, каза той и разви флага на германската община.

На знамето се вижда едно копито, една подкова, обясни Олаф Кюн значението на символите, изобразени на него. Специално в нашия регион имаше и има  много маслобойни  за производство на олио. Разбира се,  транспортът на тази продукция в миналото  се осъществяваше  с помощта на коне, затова конската подкова е първият символ в нашето знаме. А този знак е косер за резитба на лозя, каквото правите вие на Трифон Зарезан. При нас се отглеждат много лозя. Ще уточня, че те са само от бели сортове грозде. Затова и виното, което правим, е и само бяло. А тази звезда също напомня на славното минало на региона, обясни кметът на германския град.  

Нашето споразумение се сключва в много подходящ момент. От 1 януари България е председател на Европейския съвет. Страната ви е партньор и на големия селскостопански панаир „Зелената седмица в град Берлин”, а през 2019 година Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Нашето приятелство е важна основа за обединена Европа. То  е възможно да съществува благодарение на гражданите на двете побратимени общини. Пожелавам на всички нас интензивно, трайно  и добро приятелство с оживени контакти. Моето желание е хората от Зеехайм-Югенхайм и Карлово да се срещат винаги в отворени сърца и отворени ръце.  

Пожелавам на нашето приятелство много успех и едно добро бъдеще.  Благодаря  на всички, които участват в това дело, емоционално и сърдечно заяви Олаф Кюн.

Освен желанието за партньорство в областта на културата, спорта и бизнеса, има една историческа нишка, която свързва германската община Зеехайм-Югенхайм с  България. Там в замъка Хайлигенберг е прекарал детството си и младостта си първият български княз след Освобождението Александър фон Батенберг.

За да подчертае връзката на това имение с България, председателят на фондацията, която го стопанисва - д-р Йоахим Хорн, отреди специален кът в двора. По негово предложение там вече са оформени три красиви градинки. В едната са засадени лавандулови резници. През лятото резниците ще се превърнат в малка синя леха. В другите  две растат два сорта маслодайна роза - символ  на България и на Карлово - единият е rosa damascenа, другият - стара карловска маслодайна роза.

Карловският кът в родовото имение на Александър Батенберг  бе оформен през есента на 2017 г. 

Йоахим Хорн направи още един жест към Карлово, той дари средства, с които да бъдат закупени млади фиданки магнолия и в града побратим на Зеехайм-Югенхайм да бъдат засадени декоративните дръвчета, символ на германската  община. Магнолиите ще растат в един от парковете на Карлово, обяви кметът Емил Кабаиванов.

Нашите партньори проявяват голям интерес към историческото минало на нашия край, към културата и природата, заяви Кабаиванов. Затова първата крачка, която ще направим в нашето сътрудничество, е да им представим Карлово и общината. Затова предвиждаме след подписването на договора за сътрудничество и в Зеехайм-Югенхайм да започнем интензивен  обмен - формации, които да представят културата, спорта,  бизнес форуми.

С това споразумение ние създаваме условия за нашите граждани и гражданки да се срещнат и да се запознаят. Това побратимяване има за цел да бъде основата за срещи на жителите от нашите общини и да ни свързва по приятелски начин с нашите общи представи и ценности. Ние отваряме значителна страница в историята на нашите общини и нашите държави, заяви кметът на Зеехайм-Югенхайм. Защото договорите между държави и международни организации се изпълват с живот от населението на общините, заяви Олаф Кюн. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?