71

Протестиращите от наводнените села: Държавната помощ от 2500 лева е пиар акция

Десетки жители на наводнените карловски села Богдан и Каравелово поискаха отново помощ от държавата за възстановяване на порутените им от стихията домове, както и ускорено възстановяване на улиците, пътищата  и мостовете. Хората изразиха своето недоволство от забавените, според тях, действия на държавата, с протест пред сградата на община Карлово. Потопът на 2 септември нанесе безпрецедентни поражения върху инфраструктурата на селата и разруши стотици къщи. Но всяко домакинство  и всеки човек от пострадалите има различни проблеми, затова  и исканията на хората бяха различни.

Конкретният повод за протеста днес е помощта от 2500 лева, която Министерството на труда  и социалната политика отпуска на жителите на наводнените карловски села. Причината за недоволството е, че  социалното министерство и законодателството определят критерии за кандидатстване за тази помощ, на която пострадалите хора не могат да отговорят. 

Според изискванията трябва имаме доход до 504 лева и да представим фактури за закупени електроуреди и други вещи, коментира Антон Георгиев от Каравелово. Затова никой досега не е подал документи за тази помощ, обясниха останалите участници в протеста. Едва ли има хора с доход под 504 лева, допълни той.  Антон  е получил 5680 лева парична помощ от дарения, събрани от дарители от цялата страна на общинската сметка, както и електроуреди и помощ от доброволци при разчистване на къщата. Но за да възстанови домът си има нужда от още парична помощ. Това е пиар акция, заявиха още Ани Иванова и Дарина Тодорова.

Недка Димитрова, която е трудно подвижна и още живее във фургон в Богдан, също има искания да бъде подпомогната да ремонтира порутената от стихията къща. Тя се надява, че може да отговори на критериите за помощ, тъй като пенсията е и 490 лева.

Защо общината и държавата не поискаха помощ от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, попита Наска Гунева, която е от Каравелово и работи в европейската институция. Това се прави в първите дни на бедствието, а то бе невиждано за България, припомни жената.

Получихме сериозна подкрепа, коментира пред „Марица“ Петко Димитров, който живее със семейството си в Богдан. Според щетите върху имуществото му Общественият съвет го включи в трета група на пострадалите с помощ от 5680 лева. Той имал застраховка на имота си, а за ремонт досега е похарчил 15 хиляди лева лични средства. Ако държавата не беше помогнала, сега нямаше да има нито пътища, нито реки и дерета, всичко щеше да стои заравнено от стихията, заяви той.  Общината също си върши работата, категоричен е Петко Димитров. Но той  поддържа исканията на хората за по-бързи действия за възстановяване на инфраструктурата.

Според Ани Иванова от Каравелово над наводнените села тегне като Дамоклев меч един огромен проблем – сечта на горите в Средна гора. Камионите с дървени трупи вървят непрекъснато. Нов порой ще завлече къщите дори по-яростно, отколкото стихията на 2 септември. В същото време от планината постоянно се свлича земна маса, която пълни непрекъснато деретата и реките и те няма да са в състояние да поемат пълноводието на пролетните дъждове. Ани Иванова призовава институциите Басейнова дирекция  и Южно Централно държавно предприятие – Смолян да упражнят контрол и спрат изсичането на горите.

Община Карлово полага огромни усилия за преодоляване на щетите от наводнението, заяви пред „Марица“ заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков. Той припомни, че общината не може да възлага директно на фирмите дейности, а се следват процедури по Закона за обществените поръчки за проектиране и изпълнение.  Общината работи активно и няма административно забавяне, заяви той.Цветков уточни още, че помощта до 2500 лева, която Министерството на труда  и социалната политика предоставя на пострадалите, е била предвидена в бюджета за бедствия, които се случват през 2023 г. По настояване на община Карлово парите се насочват към хората с тежки последици от наводнението на 2 септември 2022 г.

Въпреки това обаче жителите на наводнените села са категорични, че с посочените критерии тази помощ не може да стигне до тях. В хода на протеста те се уговориха да направят нов протест след парламентарните избори, които ще се проведат на 2 април. Жителите на Каравелово и Богдан възнамеряват  тогава да затворят Подбалканския път и пътя Карлово-Пловдив като в бъдещият протест се включат стотици, а не десетки хора от пострадалите села.

Снимки: Цветана Георгиева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?