71

Протест на хора от Калофер и наводнените села блокира Подбалканския път СНИМКИ

Десетки жители на Калофер и на наводнените карловски села затвориха в 12 часа днес Подбалканския път в района на града на Ботев. Така беше блокирано движението на превозни средства и от двете посоки на пътното платно. 

Причината за протеста е изоставането в развитието на тези населени места. Не бива да допускаме да станем като селата в Северозапада, заяви в слово на митинга Йорданка Семкова от Слатина.

Калоферци протестират срещу лошото състояние на мемориалния комплекс "Христо Ботев" след ремонт на стойност 300 хиляди лева, осъществен от община Карлово. Комплексът е в окаяно състояние, паметникът на Христо Ботев е без осветление, стълбите от гранит, които водят към него са разместени, а фонтанът на площада не работи.  Никога, от построяването на паметника до този прословут ремонт, паметникът на гениалния Ботев  не е тънел мрак, посочи кметът на Калофер Румен Стоянов. Винаги, дори когато токът спираше, вечер и нощем той се виждаше отвсякъде. Затова и в Калофер сега тръгва инициатива за събиране на жълти стотинки за възстановяване на осветлението. Сумата ще бъде предадена на община Карлово за закупуване на прожектори, заяви Стоянов.

В протеста участваха и десетки жители на пострадалите от наводнението села Каравелово, Богдан и Слатина. Осем месеца след бедствието в тези села липсва инфраструктура, няма мостове и ремонтирани улици, заявиха протестиращите. Хората настояват да имат думата в бъдещото възстановяване. Искаме да знаем какво се проектира и как ще изглежда, заяви Йорданка Семкова.  Според протестиращите от наводнените села Законът за обществените поръчки, на който се позовава община Карлово вече осем месеца, е само оправдание за забавяне на възстановяване на съсипаните от потопа села. Това е много дълъг срок за процедурите по ЗОП, ние питаме защо се бавят толкова. Ние сме хора и искаме човешки условия на живот, бяха единодушни участниците в протеста.

Ани Иванова от Каравелово изрази исканията на хората от селото за достоен живот. Ние сме граждани на България и имаме право на това, имаме право да живеем в нормална среда, а не  да ни залъгват с обещания за неясно бъдеще, бе категорична тя.

Протестът бе подкрепен от доброволци, помагали в разчистването на селата, пострадали от потопа, както и от кметове на кметства в България, които членуват в свое национално сдружение с председател кметът на Калофер Румен Стоянов.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
защо бе българин ли си

защо бе българин ли си

22.04.2023 | 14:44

не си прави та++ак с беднатията , иди и виж на какъв хал са !! Проклинат съдбата си , че не са се родили украинци......

Отговори
2 1
Неблагодарници

Неблагодарници

22.04.2023 | 13:22

ГЕРБ и ПП нали ви дадоха от партийните субсидии

Отговори
2 4

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?