49
Следвайте ни

Протест избухна край Ръжево Конаре: Спират багерите на концесионера ВИДЕО

Земеделските производители ще откажат да отглеждат зеленчуци, ако фирмата не спре унищожаването на Стряма и земята

viber icon

Нов протест избухна тази сутрин срещу концесия за добив на пясък от река Стряма край Ръжево Конаре. Над 20 човека от селото затвориха пътя на багер и камиони, които извозват инертните материали от коритото на реката. Това е поредният опит на местните жители да спасят Стряма и земеделските земи, които концесията обрича на опустошаване.

Недоволството на хората е още от първите действия на фирмата, които според тях съсипват реката и земята. Протестът набира темпо още от миналата седмица, тогава земеделските производители от Ръжево Конаре и Дълго поле заявиха, че няма да започнат нова стопанска, няма да отглеждат пипер и други зеленчуци, ако дейността на концесията, която отскоро действа там, продължи да унищожава земята и реката.

Тази сутрин хората се събраха на мястото, където работят машините на пловдивската фирма. Те очакват всеки момент там да пристигне полиция, както и охраната на фирмата-концесионер.

Недоволството на земеделските производители и жителите на Ръжево Конаре е огромно. Фирмата, която добива пясък и чакъл си направи незаконен път през нашите и през държавни земи като насипа нивите с пясък и чакъл, алармира Гюрга Дарджонова. Преди две седмици РИОСВ затвори този път като незаконен. Но всяка сутрин багер на фирмата го отваря като разбутва пясъчното заграждение, а вечер, когато приключат работа, багерът натрупва отново пясъка и възстановява  заграждението. А през деня машините на фирмата преминават от единия бряг на Стряма до другия, въпреки забраната на РИОСВ.

По реката вече има две огромни язви, там няма да се възстанови първоначалното естествено състояние на Стряма, смятат Гюрга Дарджанова и жителите на Ръжево Конаре. Те категорично напомниха, че тази част на Стряма е защитена територия от програмата Натура 2000. 

Освен това подаваме по надлежния ред сигнали до РИОСВ и Министерството на енергетиката, което разрешава концесиите за добив на подземни богатства. Искаме дейността на фирмата-концесионер да се осъществява по предвидените в законодателството правила. Иначе целия регион, който е зеленчуковата градина на България, ще се превърне в пустиня, категорична е Гюрга Дарджанова.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?