Следвайте ни

Просека в гората спира пожара до Воден камък след 12-часова битка с огъня

viber icon

Горски служители и доброволци правят просека около територията на пожара в местността Воден камък край село Иван Вазово. Просеката няма да позволи разрастване на пожара при евентуалното му възобновяване. В момента там работят 35 човека, към тях пътува екип на община Калояново, който ще им достави храна и вода, за да ги подкрепи в близо 12-часовата битка с огъня.

Пожарът във вилна зона Воден камък край Иван Вазово възникна снощи, първият сигнал е подаден около 18.00 часа. Огънят е тръгнал от двора на  една от последните вили край гората. Предполага се, че стопаните там са варили буркани на огнище и към сухите треви е прехвръкнала искра. Пламъците бързо са плъзнали към гората и селото, вятърът е помагал те да горят по-буйно. Още в 19.00 чака към мястото на пожара потеглиха доброволци от Иван Вазово начело с кмета Димо Димов.

Отидох в кметството, взех инструменти за гасене – тупалки, лопати, кирки и повиках доброволци. Най-напред дойдоха шестима, после се присъединиха още хора от селото, разказа  кметът на Иван Вазово Димо Димов. Дойдоха  кметовете на Горна и Долна Махала, бившият кмет на Долна Махала, хора от Черничево и Бегово. Успяхме да пресечем пътя на огъня и той да не може да стигне до вилите, разказа Димов.

Около 20.30 часа на мястото на пожара заедно с директора на Държавно горско стопанство – Хисаря Добрин Иванов са 15 горски служители, те също се включват  в борбата с огъня.  Вятърът постоянно разпалва пламъците. Огнената стихия се разпростира на близо 120 декара горска площ като са засегнати и широколистни гори. В битката с огъня снощи се включват 35 пожарникари, десетки доброволци от близките села, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизира бригада в Карлово. Заедно успяват до полунощ да потушат пожара.

До 4.00 часа след полунощ пожарът е потушен, но  от силния вятър огънят се е възобновявал  още три пъти.

Пожарът бе потушен, нямаше засегнати вили и къщи, нямаше евакуирани хора, заяви секретарят на община Калояново Павел Павлов. След  като бъде направена просека в гората около горялата площ на място ще останат дежурни екипи, които да наблюдават огъня да не се възобнови.

В момента обаче на няколко места в община Калояново горят сухи треви и храсти, които са се самозапалили от високите температури, там гасят пожарните на РС ПБЗН – Хисаря.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?